Bild
Nästa artikel

Volvo närmare lånegarantier - i Belgien

Nyheter

Volvo och den svenska regeringen har lagt ned diskussionerna om lånegarantier. Men biltillverkarens samtal med Belgien ligger inte på is - och den flamländska regionregeringen vill hjälpa Volvo.

- Det är viktigt att fabriken i Gent har en framtid. Sysselsättningen där är mycket viktig, säger den flamländske premiärministern Kris Peeters, enligt TT.

Volvos vd Stephen Odell har i dag träffat den flamländske premiärministern Kris Peeters i Bryssel. Vid mötet har de båda parterna diskuterat de statliga stöd och lånegarantier som Volvo kan få tillgång till. Och nu står det klart att den flamländska regionregeringen är villig att hjälpa Volvo.

- Under vissa villkor är vi villiga att ställa upp med garantier på 200 till 300 miljoner euro för EIB-lån, säger Kris Peeters.

Nu ska villkoren diskuteras i detalj för se om de båda parterna kan nå en överenskommelse.

"Kapa åt sig bilarna"
I Sverige ses samtalen som ett försök av Belgien att få större del av Volvos tillverkning och jobbtillfällen.

- Det är alldeles givet, säger Fordonskomponentsgruppens vd Svenåke Berglie till TT och fortsätter:

- Belgien försöker nu, naturligtvis, kapa åt sig de där 80 000-90 000 bilarna som tillverkas i Torslanda, säger Berglie.

Inga svenska skattepengar till USA
Samtidigt säger statsminister Fredrik Reinfeldt att han inte har några tankar på att vika från sin linje och släppa kravet på att de svenska insatser som görs ska stanna i Sverige.

- Vi är inte beredda att gå med i en konstruktion som bakvägen möjliggör att svenska skattepengar förs över till USA. Därför ställer vi krav på att det som görs verkligen stannar i Sverige och säkerställer jobb och produktion här, säger Fredrik Reinfeldt till TT.


Statsministern slår fast att företag gärna ser andra lösningar - och att det därför kan bli svårt att nå en överenskommelse.

- Det gör att de värjer sig från att underkasta sig den typen av krav. Men jag har inga som helst problem att inför svenska väljare förklara att vi inte går med på konstruktioner, som beskrivs som att de ska rädda svenska jobb men i realiteten lämnar landet och bidrar till att täcka förluster i USA, säger han.

Återstår att se om Volvo och den flamländska regionregeringen kan nå ett avtal och om detta påverkar förhandlingarna i Sverige.
Taggar: Nyheter
Volvo närmare lånegarantier - i Belgien

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.