Nästa artikel
Volvo EX90 första bilen med batteripass
Nyheter

Volvo EX90 första bilen med batteripass

Publicerad 2024-06-07 06:30
2027 blir det obligatoriskt med ett så kallat batteripass för nya elbilar inom EU. Volvo kommer ligga i framkant med EX90 som får det första batteripasset någonsin.

När produktionen av Volvo EX90 startar blir modellen den första som utrustas med ett så kallat batteripass, rapporterar Reuters

Från och med februari 2027 kommer batteripass vara obligatoriskt för elbilar inom EU. I passet ska materialens ursprung, komponenter, återanvänt material och koldioxidavtryck finnas dokumenterat.

Passet har utvecklats genom ett samarbete mellan Volvo, Geely samt den brittiska startupen Circulor. Blockkedjeteknik används för att kartlägga företags leverantörskedjor. Systemet tog fem år att utveckla.

Volvo menar att anledningen till att biltillverkaren är så tidigt ute med att lansera bilpasset är att de vill vara ärliga och transparenta med bilköparna. Medan det fullständiga passet kommer skickas till relevanta myndigheter, kan bilägaren se en sammanfattning inklusive batterihälsan, genom att använda en QR-kod som finns på insidan av förardörren.

Produktionen av EX90 har nu startat vid fabriken i Charleston i USA medan leveranserna till kunderna börjar under andra halvan i år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2024-06-07 16:00 Raphael skrev: Det är…
  • 2024-06-07 13:16 +100 Raphael!
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.