Nästa artikel
Volvo ska lösa problemet med tjatande assistanssystem
Nyheter

Volvo ska lösa problemet med tjatande assistanssystem

Publicerad 18 september 2023
Volvo EX90 får ett nytt system som bättre ska kunna avgöra när bilen behöver varna föraren för faror.

Nya bilar är fullproppade med assistanssystem, men alla är inte lika bra på att faktiskt assistera föraren. I vissa fall är systemen så dåligt utformade och så ”tjatiga” med olika ljud- och ljussignaler i onödan att föraren helt enkelt stänger av dem.

Det visar till exempel en studie från högskolan i tyska Kempten som publicerades i augusti.

– Det räcker att systemet varnat i onödan eller tagit tag i ratten en eller två gånger för att bilägaren ska stänga av det för gott. Dessa system är superviktiga för framtiden men när vi träffar vanliga bilägare används systemen bara hälften av tiden, sa Benedikt Holzmann som ligger bakom studien.

Volvo ska försöka lösa problemet i nya elsuven EX90, skriver Autocar. Den får ett system som kallas Driver Understanding och som övervakar förarens ögonrörelser med hjälp av två interiörkameror.

Förarens ögonrörelser övervakas med hjälp av dubbla kupékameror.

Systemet kan avgöra om föraren är sömnig eller ouppmärksam, men om föraren bara tillfälligt råkar titta bort en kort stund och det inte innebär någon akut fara är det inte säkert att den nya Volvon kommer larma.

Tanken är att minska antalet larm som sker ”i onödan” och riskerar att få föraren att stänga av systemet helt.

– Vi måste hitta en balans. När du tittar bort och något händer – det är då vi vill tala om för dig att det behövs hjälp, och inte någon annan gång. Det är då vi gör ett effektivt säkerhetssystem, inte genom att larma för allt som sker hela tiden, säger Åsa Haglund, chef för Volvo Cars säkerhetscenter, till tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 18 september 2023 Vissa assistanssystem verkar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.