Nästa artikel
Nu börjar lidarsensorn till nya Volvo EX90 levereras
Nyheter

Nu börjar lidarsensorn till nya Volvo EX90 levereras

Publicerad 2024-04-26 06:30 (uppdaterad 2024-04-26 08:33)
Lidarsensorn som ska erbjudas i elbilen EX90 börjar nu levereras till Volvo. Men en uppdaterad generation med mycket modernare teknik har redan presenterats.

Företaget Luminar har börjat leverera den lidarsensor som ska användas i Volvos nya elbil EX90. Bilen har ännu inte börjat tillverkas eftersom den blivit försenad, men det beräknas enligt Volvo Cars ske senare under året.

Volvo använder lidartekniken för bilens säkerhets- och assistanssystem. Volvo EX90 blir enligt Luminar den första globala personbilen riktad till konsumenter att standardisera den här tekniken.

Som ett tecken på hur fort teknikutvecklingen går i bilvärlden har Luminar samtidigt visat upp en helt ny generation lidarsensor som kallas Halo. Den är utvecklad för att vara mindre rent fysiskt, fyra gånger snabbare och dessutom hälften så dyr för att kunna erbjudas även i billigare bilar.

Lidar kan även beskrivas som en ljusradar och används för att bygga upp en tredimensionell miljö av omgivningen. Tekniken ska användas av flera biltillverkare, men inte Tesla som i stället satsar på kameror.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-05-01 14:16 ”Elöverkänslighet är inte en…
  • 2024-05-01 13:46 N-iklas skrev: USCH…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.