Nästa artikel
Tesla testar lidar – som tidigare dömts ut av Elon Musk
Nyheter

Tesla testar lidar – som tidigare dömts ut av Elon Musk

Publicerad 25 maj 2021 (uppdaterad 25 maj 2021)
Kallade laserradar för biltillverkarnas "krycka". Nu kör företagens testbil runt, förmodligen i syfte att utvärdera tekniken.

Spekulationerna på internet har tagit fart efter att en Tesla Model Y med flera lidarsensorer monterade på taket har setts åka runt i Florida, USA. Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar dessutom att anonyma källor berättat för dem att Tesla har ingått någon form av avtal med lidartillverkaren Luminar.

Det ger Tesla rätt att använda lidarteknik från Luminar i testnings- och utvecklingssyfte. Testbilen som syns på bilderna är enligt Bloomberg registrerad på Tesla. 
 

En lidarsensor skickar ut laserljuspulser för att kunna avgöra var olika föremål befinner sig. Systemet bygger upp en tredimensionell realtidskarta genom sin laserscanning av omgivningen. 

Läs också: Volvos spännande nyhet – med teknik som Tesla dömt ut


Teslas chef, Elon Musk, har tidigare dömt ut tekniken, kallat den för en "krycka" och hävdat att biltillverkare som förlitar sig på den är dödsdömda. Istället tror han mer på kameror, som är billigare och får allt högre upplösning.   

En analytiker som Bloomberg pratat med tror att Tesla testar Luminars lidarteknik i syfte att jämföra den med sin egen kamerabaserade teknik för semiautonom körning.  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.