Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volvo Cars stänger i Torslanda – igen

Publicerad 2021-08-11 11:18 (uppdaterad 2021-08-11 13:47)
Chipbristen tvingar fram ännu en paus i Göteborg.

Från och med onsdag kväll stoppas produktionsbanden i Volvo Cars Torslanda-fabrik tillfälligt. Det rapporterar P4 Göteborg. 

Stoppet beror på att det är brist på komponenter i fabriken till följd av den globala bristen på halvledare.

Enligt ett brev till fabrikens anställda som Göteborgs-Posten tagit del av kommer produktionen återupptas på söndag klockan 21:54. Det innebär ett fyra dygn långt stopp i produktionen.

Extrapersonal på plats

Även i maj i år stoppades produktionen under tre dagar, av samma anledning. Den gången erbjöds personalen 15.000 kronor extra för att jobba in produktionsbortfallet under en av sina semesterveckor – den här veckan. Men i stället tvingas de nu stoppa produktionen ännu en gång.

– De räknade med materialbrist vecka 19 och att det skulle gått över till nu. Någon har skjutit sig i foten ordentligt. Man har alltså tagit in massa extra folk från semestern och så finns det inget material. Det väcker vissa frågor om planering, säger Volvo-medarbetaren och skyddombudet Lars Henriksson till Göteborgs-Posten.

Volvo har under året även haft flera stoppdagar i sina fabriker i USA och Kina på grund av komponentbrist. De har också börjat sälja bilar utan vissa säkerhetsfunktioner, exempelvis dödvinkelvarnare.

Fabriken i Torslanda bygger bilar baserade på SPA-plattformen, alltså 60- och 90-serien. Normalt produceras omkring 1.250 bilar per dag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2021-08-13 13:29 Tråkigt. Hoppas att det…
  • 2021-08-12 17:56 Bra med stoppet. Volvo har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.