Nästa artikel
Volvo ökar omsättningen – tack vare höga bilpriser
Nyheter

Volvo ökar omsättningen – tack vare höga bilpriser

Publicerad 2023-02-09 08:13 (uppdaterad 2023-02-09 10:55)
Volvo Cars ökar både omsättningen och vinsten, men vinstmarginalen sjunker. Nu ska de anställda få bonus.

Volvo Cars ökade omsättningen med 17 procent till 330 miljarder kronor under förra året. Det är den högsta omsättningssiffran i Volvos historia och det förklaras bland annat av höga bilpriser, gynnsamma valutakurser och kontraktstillverkning åt Polestar.

Även vinsten ökade under helåret, med tio procent, och de anställda kan förvänta sig en bonus – men det är än så länge oklart hur stor den blir. Det uppger finanschefen Johan Ekdahl för Vi Bilägare.

– Nivån på Volvobonusen sätts utifrån en mängd olika parametrar. I år innebär det att bonusen för en vanlig fabriksarbetare i Sverige landar på lite drygt 14 000 kronor, säger Magnus Holst på Volvo Cars pr- och kommunikationsavdelning till Vi Bilägare.

Förra året kunde en fabriksarbetare få omkring 35 000 kr i bonus. Hos Mercedes betalas en bonus på upp till 80 000 kr ut.

Vinstmarginalen (ebit) ligger i nuläget på 5,4 procent vilket är lägre än året innan (7,5 procent).

”Vi tog oss igenom den kraftiga turbulens som präglade året”

Andelen laddbara bilar (elbilar och laddhybrider) var hela 89 procent för Volvo Cars under fjärde kvartalet.

Elbilarna står numera för elva procent av Volvos totala försäljning, en rejäl ökning från fyra procent under 2021. Framför allt ökade elbilsförsäljningen under fjärde kvartalet – då låg elbilsandelen på 18 procent.

Men det är ändå en bit kvar innan Volvo är en ”helt eldriven” biltillverkare. Omkring 2025 siktar Volvo nu på att elbilarna ska stå för hälften av försäljningen och att marginalen har ökat till 8–10 procent.

– Vi tog oss igenom den kraftiga turbulens som präglade året och gjorde betydande framsteg mot att uppfylla våra strategiska ambitioner under 2022, säger Volvo Cars-chefen Jim Rowan.

Volvo flaggar också för att råvarupriserna kommer ligga kvar på en hög nivå under 2023, men trots det håller företaget kvar vid elbilsmålet. Jim Rowan hävdar att elbilar kommer vara lika dyra att köpa som förbränningsbilar under mitten av decenniet.


Volvos globala försäljning har minskat med tolv procent, men omsättningen ökade med 17 procent vilket beror på de höga bilpriserna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2023-02-09 18:45 Varningsklockorna ringer!…
  • 2023-02-09 08:36 Enligt SR P1 idag 8:34,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.