Nästa artikel
Volvo Cars undersöker uppgifter om hackerattack
Nyheter

Volvo Cars undersöker uppgifter om hackerattack

Publicerad 11 januari 2023
Hackare uppges ha kommit över intern fabriksdata. Volvo Cars har tillsatt en internutredning, men ser ingen anledning till oro även om uppgifterna skulle visa sig stämma.

Volvo Cars kan eventuellt ha blivit utsatta för en hackerattack. Det uppger nyhetssidan Security Week. Enligt uppgift ska biltillverkaren ha drabbats av en hackerattack i slutet av december i fjol.

I den data som hackarna ska ha kommit över ska det finnas interna uppgifter som berör polisbilar, men också uppgifter om framtida modeller, information från interna databaser, utvecklingssystem och även uppgifter om anställda. Det är ännu inte fastställt om uppgifterna faktiskt stämmer, i sin helhet eller ens delvis.

Klart är däremot att de som uppger sig för att ha hackat Volvos databas nu erbjuder sig att sälja den information som de säger sig ha kommit över.

Hackarna ska enligt uppgift begära 2 500 dollar i kryptovaluta för att släppa informationen till den som nu kan tänkas vara intresserad. De ska inte ha vänt sig direkt till Volvo Cars då företaget ändå inte förmodas betala någon lösensumma. Istället erbjuds informationen på den svarta marknaden.

Volvo Cars har bekräftat för hemsidan Carup att de känner till uppgifterna och att de själva tillsatt en utredning för att fastställa dess relevans. Om hackarnas uppgift över databytet visar sig stämma menar Volvo Cars dock att det inte får någon effekt alls för tillverkarens framtida planer eller för företaget i helhet.

Om uppgifterna visar sig stämma vore det i så fall andra tillfället sedan december 2021 som biltillverkaren drabbats av att intern data läckt ut. Då stals data innehållandes intern information om nuvarande och kommande bilmodeller och delar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.