Arkivbild.
Nästa artikel
Europeisk hackerliga sålde stöldverktyg till biltjuvar – greps av polis
Vi Bilägare avslöjar

Europeisk hackerliga sålde stöldverktyg till biltjuvar – greps av polis

Publicerad 31 oktober 2022 (uppdaterad 12 januari 2023)
Arkivbild.
Tekniken marknadsfördes som diagnosverktyg – men var egentligen gjord för att stjäla bilar. Två franska märken är drabbade.

31 medlemmar i en europeisk kriminell gruppering greps i oktober av polis, misstänkta för att ha skapat och sålt teknik och mjukvara ägnat för bilstölder. Det skriver den europeiska polisorganisationen Europol i ett pressmeddelande.

Enligt uppgift ska hackerligan ha tagit fram ett verktyg som gör det möjligt att stjäla bilar från två icke nämnda franska märken genom att ”ersätta bilarnas ursprungliga mjukvara”. Detta ska ha gjort det möjligt att låsa upp och starta bilarna utan den trådlösa nyckeln.

Vilka bilmärken det rör sig om, eller exakt hur tekniken fungerar, vill Europol inte berätta. Men enligt Claire Georges, presstalesperson på organisationen, såldes stöldutrustningen i ett kit som inkluderade både en fysisk apparat och tillgång till en server där hacker-mjukvaran fanns.
– Det är en fysisk enhet som man kopplar till en bil. Med enheten tillkopplad ansluter man sedan till en server som laddar upp olaglig mjukvara i bilens operativsystem och tar kontroll över den, säger hon till Vi Bilägare.

Priset: 40 000 kronor

Utrustade med kitet ska biltjuvarna endast ha behövt befinna sig i närheten av den bil de vill stjäla. Enligt Claire Georges ska den modifierade mjukvaran ha laddats upp till bilarna med hjälp av deras inbyggda internetuppkoppling.

Enligt Europols uppgifter ska stöldutrustningen ha sålts för motsvarande omkring 40 000 kronor.
– Det såldes av återförsäljare i den kriminella undermiljön, till en informerad kundgrupp. Du behövde alltså veta om att verktyget existerade, säger Claire Georges.

Servrarna med hacker-mjukvaran fanns i Frankrike. Fransk polis har varit drivande i utredningen och har jobbat med ärendet sedan i mars i år. Men i samband med tillslaget greps även personer i Lettland och Spanien. Bland de som gripits finns mjukvaruutvecklare, återförsäljare och biltjuvar.

Totalt 22 platser genomsöktes och och polisen har beslagtagit tillgångar till ett värde av över 10 miljoner kronor – bland annat kontanter, bankkonton och kryptovalutor.

En del av den utrustning som beslagtagits av den franska polisen. Foto: Gendarmerie

Användes i hela Europa

Det pågår dock utredningar fortfarande, och Europol hoppas på att gripa fler som är inblandade i härvan.

Enligt fransk polis har det förekommit 53 000 individuella anslutningar till de nu beslagtagna servrarna med den olagliga mjukvaran – från hela Europa.
– Varje anslutning är ett försök att stjäla en bil. Det ger en uppfattning om skalan av brotten och hur många fler tjuvar vi hoppas på att gripa, säger Claire Georges.

Nytt fenomen

Att brottslingar använder manipulerad mjukvara från en server på internet för att stjäla bilar är ett nytt fenomen för Europol.
– För oss är det här första gången vi ser det här cyberbrott-elementet, säger Claire Georges.

Polisens tillslag innebär att just den här stöldmetoden inte fungerar längre. Den som nu försöker ansluta till ligans server möts av ett meddelande där det står att tjänsten är beslagtagen.

De två berörda franska biltillverkarna har också tagit itu med de sårbarheter i systemen som gjorde att den var möjlig till att börja med. Men det går inte att garantera att något liknande inte händer igen, menar Claire Georges.
– Precis som alla saker som är uppkopplade till internet finns det en risk att den blir hackad, säger hon.

Vi Bilägare har sökt den svenska polisen, som säger att de inte känner till ärendet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 28 oktober 2022 All heder åt den franska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.