Bild
Nästa artikel
Nya bilar sårbara för allvarliga hackerattacker

Nya bilar sårbara för allvarliga hackerattacker

Nyheter

Många nya bilar är uppkopplade mot nätet – något som också kan utgöra en säkerhetsrisk.

Det rullar ut allt fler nya bilar med internetuppkoppling på vägarna. Den kan till exempel användas för att visa trafikinformation i realtid eller strömma musik.

Men när bilarna öppnas upp mot omvärlden ökar också risken för olika former av digitala attacker. I en ny rapport har säkerhetsföretaget Trend Micro tittat närmare på 29 så kallade attacksceniarier som kan utföras i bilen eller på avstånd.

Det kan till exempel handla om så kallade överbelastningsattacker mot smarta transportsystem, som uppkopplade trafikljus eller dynamiska hastighetsgränser. ”Det skulle kunna överväldiga uppkopplade bilars kommunikationssystem och utgöra en hög risk för olyckor”, står det i rapporten.

Det kan också handla om att på något sätt skicka in skadlig kod i bilens system eller ”lura” självkörande taxibilar att fejka resor för att tjäna mer pengar.

Knappt en av fem utförda attacker bedömdes vara extra riskabla

Knappt en av fem utförda attacker bedömdes vara extra riskabla. Det innebär att även en angripare som bara har viss eller begränsad förståelse för uppkopplad bilteknik och kan utföra en attack.

Inget system är helt säkert men Trend Micro rekommenderar alla biltillverkare att agera snabbt och sedan dra lärdom när något av systemen blivit hackat. Systemen ska vara krypterade och eventuella tredjepartsappar som används i bilens system ska vara granskade.

Det kan även vara en god idé att erbjuda ersättning till hackare och experter som upptäcker säkerhetsluckor i bilens system.

Läs också: Avslöjat: Populära bilar läcker dina personliga uppgifter

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.