Bild
Nästa artikel
Avslöjat: Populära bilar läcker dina personliga uppgifter

Avslöjat: Populära bilar läcker dina personliga uppgifter

Nyheter

Säkerhetsexperter har hittat sårbarheter hos Ford och Volkswagen.

Flera säkerhetsbrister har hittats i storsäljande modellerna Ford Focus och Volkswagen Polo. Det avslöjas av brittiska konsumenttidningen Which? som samarbetat med säkerhetsexperter.

Slutsatsen blev att biltillverkarna inte är tillräckligt noga med säkerheten i nya bilar eftersom det inte finns något vettigt regelverk att förhålla sig till.

I Ford Focus lyckades säkerhetsexperterna komma åt övervakningssystemet för däcktryck vilket till exempel kan innebära att föraren inte varnas trots att bilen har punktering. 

I systemet fanns också detaljer för ett trådlöst nätverk – inklusive lösenord – för Fords fabrik i Detroit, och experterna noterade också hur mycket personlig data bilen samlade in. Det handlade till exempel om bilens GPS-position, körriktning och hastighet.

I Volkswagen Polo kunde experterna komma in i modulen för den adaptiva farthållaren helt enkelt genom att lyfta VW-logotypen i fronten vilket skulle innebära att hackare kan mixtra med systemet. 

Det gick också att komma in i infotainmentsystemet genom funktionen som stänger av antisladdsystemet, och även här kunde experterna komma åt personlig data som telefonkontakter och platshistorik.

– De flesta bilar har numera kraftfulla datorer men en tydlig brist på regelverk innebär att de här systemet lämnas helt öppna för attacker av hackare vilket riskerar säkerheten och förarens personliga uppgifter, säger Lisa Barber på Which?.


Tidningen köpte även ett begagnat infotainmentsystem och hittade enkelt förra ägarens personliga information. Experterna kunde inte komma åt drivlinan i någon av bilarna, men informationen som fanns i exempelvis infotainmentsystemen är inte krypterad och använder teknik som är föråldrad och upp till åtta år gammal.

Volkswagen har tagit åt sig av kritiken och arbetar nu för att lösa problemen. Ford har inte velat ta emot den tekniska rapporten från experterna.

Kommentarer

#1
2020-04-09 18:55

Vem är förvånad? Man öser in datafunktioner i bilarna för att försöka göra bilen häftig men man tänker inte ett dugg på säkerheten.

#2
2020-04-09 21:15

"inte velat ta emot den tekniska rapporten", vill man förneka kännedom om problemet? Om det går att sabotera något så kommer det att ske, och om då den drabbade gör rättssak av handlingen, vill då Ford hävda att man inte har någon kännedom om svagheten som utnyttjats? Kanske förståeligt, men rätt genomskinligt.

#3
2020-04-09 21:27

Inte ett dugg oväntat. Den datatekniska nivån hos biltillverkarna ligger nog i bästa fall strax en smula sämre till än de första Smart-TV som lanserades -man försökte skapa proprietär mjukvara, men leveransen till kunden var minst sagt kass. Av den anledningen är jag helt ointresserad av att köpa en bil med infotainment, eller ens uppkopplad. Har allt i mobilen sedan länge och har varken tid eller lust att engagera mig i något halvtaskigt påhitt, än mindre lust att betala för skräpet.

#4
2020-04-09 21:42

Jag kunde faktiskt inte bry mig mindre om detta trots jag har både infotainmentsystem och app till min fina mellanmjölks bil.

#5
2020-04-10 02:09

Men vem blir förvånad? Vi är avlyssnade 24/7 via mobilen, bredbandet, bilen, våra kortköp etc., etc. Fartkamerorna gör mer än att bara mäta hastigheten (tro mig). Välkomna till verkligheten!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.