Nästa artikel
Volvo återkallar laddhybrider – kan tappa drivningen
Nyheter

Volvo återkallar laddhybrider – kan tappa drivningen

Publicerad 3 november 2022
Omkring 10 000 svensksålda laddhybrider måste få mjukvaran uppdaterad.

Volvo Cars återkallar flera av märkets populäraste laddhybrider för ett fel i motorstyrningen. I Sverige omfattas drygt 10 000 bilar, bekräftar Magnus Holst på Volvos kommunikationsavdelning för Vi Bilägare.

Problemet ligger i bilens så kallade ECM (Engine Control Module) som i vissa fall kan innebära att bensinmotorn tappar drivningen. Bilen kan då stanna i trafik. Laddhybriderna som omfattas är S60, V60, XC60, S90, V90 och XC90 av modellår 2022 och 2023.

– Problemet är relaterat till en potentiellt felaktig inställning i ECM-modulen. Detta kan leda till att det tillgängliga vridmomentet från förbränningsmotorn felaktigt ställs in på noll, säger Magnus Holst.

”Mycket litet antal incidenter”

ECM-mjukvaran ska uppdateras för att lösa problemet. I nyare modeller görs det direkt över nätet men i de något äldre modellerna måste bilägarna åka in till verkstaden för att uppdatera mjukvaran.

– Det är viktigt att påpeka att detta är ett potentiellt problem identifierat genom att mycket litet antal rapporterade incidenter. Det är alltså inte ett problem som drabbar alla bilar som berörs av återkallelsen, säger Magnus Holst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.