Nästa artikel
Volvo bekräftar: Sista dieselbilen byggs nästa år
Nyheter

Volvo bekräftar: Sista dieselbilen byggs nästa år

Publicerad 19 september 2023 (uppdaterad 19 september 2023)
Volvo ska sluta bygga bilar med dieselmotorer tidigt 2024. ”Vi spenderar inte längre en enda krona på att utveckla nya förbränningsmotorer”, uppger företaget.

I augusti kom beskedet att Volvo slutar sälja bilar utan laddkontakt i Sverige. Enda undantaget är XC40 B3 med bensinmotor som fortfarande finns kvar.

I övrigt är det enbart elbilar och laddhybrider som gäller, vilket också innebär att de populära Cross Country-modellerna inte längre går att beställa nya.

På klimatveckan som anordnas i New York uppger nu Volvo Cars att den sista modellen med dieselmotor ska byggas tidigt 2024.

”Inom några få månader kommer den sista Volvobilen med dieselmotor ha byggts vilket gör Volvo Cars till en av de första traditionella biltillverkarna att ta det steget”, uppger tillverkaren i ett pressmeddelande.

Foto: Niklas Carle

Volvo har investerat stora belopp i motorutveckling genom tiderna och tagit fram en egen, fyrcylindrig motorfamilj. Men sedan förra året utvecklas inte längre några nya förbränningsmotorer inom Volvo Cars utan det görs i samriskföretaget Aurobay som ingår i Geelykoncernen.

”Vi spenderar inte längre en enda krona av vår forsknings- och utvecklingsbudget på att utveckla nya förbränningsmotorer”, uppger Volvo.

– Vi är helt fokuserade på att skapa ett brett modellutbud med helt eldrivna premiumbilar som levererar på allt våra kunder förväntar sig av en Volvo, säger företagets vd Jim Rowan.

På den svenska marknaden står dieselbilar hittills i år för 15 procent av de nyregistrerade Volvobilarna. För fem år sedan var den siffran över 60 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 23 september 2023 J.L skrev: Myntet har två…
  • 20 september 2023 Jag förknippar inte Volvos…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.