Nästa artikel
Volvo slutar sälja ”sladdlösa” bilar – med ett undantag
Nyheter

Volvo slutar sälja ”sladdlösa” bilar – med ett undantag

Publicerad 11 augusti 2023 (uppdaterad 11 augusti 2023)
Nu går det inte längre att köpa en ny Volvo med enbart bensin- eller dieselmotor – det är enbart laddhybrider och elbilar som gäller. Enda undantaget är XC40.

Volvo gör en stor förändring i sitt utbud på den svenska marknaden. Från och med nu är alla modeller som säljs antingen elbilar eller laddhybrider, förutom XC40.

Volvo har som mål att hälften av alla bilar som säljs globalt 2025 ska vara elbilar och att alla Volvobilar som säljs fem år senare ska vara helt eldrivna. Men redan nu försvinner alltså samtliga modeller som inte har laddsladd från den svenska marknaden, förutom kompaktsuven XC40. Där finns fortfarande bensinmotorerna B3 och B4 kvar.

Nyheten uppmärksammades först av sajten Carup och bekräftas nu för Vi Bilägare av Magnus Holst på Volvo Cars pressavdelning.

– Volvo Car Sverige kommer i linje med detta att från och med modellår 2025 helt fokusera på laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider. Det enda undantaget kommer att vara XC40 som även kommer att erbjudas som mildhybrid, säger han.

Den som besöker Volvos hemsida och försöker konfigurera exempelvis en XC60, V60 eller V90 möts av beskedet att ”denna bilmodell numera endast finns tillgänglig med laddbara motoralternativ”.

Nästan en av fyra nya Volvobilar som registrerats i Sverige hittills i år saknar laddkontakt. Dessa modeller utgår nu nästan helt ur sortimentet. Foto: Niklas Carle

Beskedet innebär också att den som vill ha en V60 Cross Country eller V90 Cross Country måste välja en lagerbil. Det går inte längre att beställa dessa modeller nya, eftersom de aldrig erbjudits med laddkontakt.

Det är i så fall en stor nyhet i Bilsverige eftersom Volvo var pionjärer med sina Cross Country-modeller på 1990-talet. De har sedan dess varit mycket populära på den svenska marknaden.

– Cross Country kommer att leva vidare – EX30 Cross Country visades i Milano 7 juni, säger Magnus Holst.

Eftersom det bara är XC40 som fortfarande kommer finnas att köpa utan laddsladd, och eftersom den har bensinmotor, innebär beskedet också att det inte längre blir möjligt att beställa en ny Volvo med dieselmotor. Volvoköpare som vill köra på diesel hänvisas till de lagerbilar som fortfarande finns tillgängliga.

Volvo har genom åren satsat stora belopp på utveckling av dieselmotorer, inte minst med den senaste motorgenerationen VEA som presenterades 2013, och modeller med dieseldrift har hittills i år stått för 15 procent av de nyregistrerade Volvobilarna i Sverige.

Cross Country-versionerna av Volvo V60 och V90 går inte längre att beställa nya. Foto: Simon Hamelius

Namnet ska dock leva vidare, lovar Volvo. Här är Cross Country-versionen av elsuven EX30. Foto: Magnus Kvandal

Volvos modellutbud i Sverige
 • V60: Enbart laddhybrid
 • V60 Cross Country: Utgått
 • V90: Enbart laddhybrid
 • V90 Cross Country: Utgått
 • S60: Enbart laddhybrid
 • S90: Enbart laddhybrid
 • XC40: B3 bensin mildhybrid 163 hk, B4 bensin mildhybrid 197 hk eller elbil
 • XC60: Enbart laddhybrid
 • XC90: Enbart laddhybrid
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (46)

 • 17 augusti 2023 Axa skrev: Christer Va fan…
 • 17 augusti 2023 Apex skrev: Mr Snoid skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.