Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volkswagens nya laddrobot ska göra elbilsladdningen enklare

Publicerad 29 december 2020 (uppdaterad 29 december 2020)
Nu visar Volkswagen upp en ”självkörande” laddrobot som kan ta hand om laddningen i parkeringsgarage.

Än så länge behöver elbilisterna ladda sina bilar manuellt, men de senaste åren har det dykt upp flera intressanta lösningar som kan göra laddningen smidigare och enklare.

Tesla har till exempel experimenterat med en ”robotarm” som själv kan ladda bilen, något som även Rolls-Royce tittar på. Flera tillverkare utvecklar också trådlös laddning med hjälp av en platta som till exempel kan placeras på golvet i garaget.

Nu visar Volkswagen upp en prototyp på hur en helt ”självkörande” laddrobot kan se ut. Den har varit under utveckling i flera års tid och nu har den alltså kommit ett steg närmare att bli verklighet.

”Istället för att placera en laddkontakt vid varje plats kan laddroboten köra runt och ladda de bilar som behöver ström”

”Pratar” med bilen

Tanken är att laddroboten ska kunna placeras i stora garage, till exempel för boende i lägenhetshus. Istället för att placera en laddkontakt vid varje parkeringsplats kan laddroboten köra runt själv och ladda de bilar som behöver ström.

Laddroboten kör sedan tillbaka och laddar upp sig, eller byter ut batteripaketet mot ett nytt. Roboten kan ladda elbilen med upp till 50 kW och en batteripaketsmodul är på 25 kWh, men roboten kan dra flera moduler ”på släp” om det skulle behövas.

För att köra igång laddningen kan bilägaren antingen aktivera roboten med en app eller så kan den aktivera sig själv genom att kommunicera direkt med bilen. På så sätt kan den även öppna laddluckan utan hjälp från bilägaren.

Volkswagen ska utvärdera om behovet för den här typen av laddrobot finns, och i så fall kan den sättas i serieproduktion.

Läs också: Här snabbladdas Porsches elbilar – av en långtradare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.