Nästa artikel
Premiär för nya Volkswagen Tiguan: Här är alla nyheter
Nyheter

Premiär för nya Volkswagen Tiguan: Här är alla nyheter

Publicerad 19 september 2023 (uppdaterad 19 september 2023)
Storsäljaren lever vidare med bensin- och dieselmotorer – och en ny laddhybrid med upp till tio mils räckvidd.

Volkswagen Tiguan kommer i ny upplaga, den tredje i ordningen. Nykomlingen bygger på VW-koncernens uppdaterade plattform MQB Evo och dyker upp hos handlarna under första kvartalet 2024.

Designen är mjukare och rundare än i tidigare Tiguan som hade ett kantigare och ”yxigare” designspråk. Den nya modellen hämtar designinspiration från elsuven ID.4, framför allt i fronten, och luftmotståndet är betydligt lägre än i gamla Tiguan: 0,28 mot 0,33.

Volkswagen Tiguan har vuxit tre centimeter på längden och mäter nu 4,54 meter, vilket är elva centimeter längre än Volvo XC40 men 17 centimeter kortare än XC60.

På insidan är infotainmentsystemet nytt, och det har större skärm än tidigare. Som tillval finns ergonomiska stolar med massage och automatisk uppvärmning eller nedkylning vid behov.

De tekniska detaljerna är ungefär desamma som till nya Passat som visades upp tidigare under hösten. Det finns nya adaptiva stötdämpare och aktiva strålkastare som tillval.

Volkswagen Tiguan kommer som laddhybrid med antingen 204 eller 272 hk och elektrisk räckvidd på omkring tio mil som bäst. Dessa modeller kan även snabbladdas med 50 kW.

För den som inte vill ha en laddbar variant finns två mildhybrider med bensinmotor, cylinderavstängning och 48-voltsteknik på 130 eller 150 hk. Utöver det finns två bensinmotorer utan mildhybridteknik på 204 eller 265 hk samt två dieslar på 150 eller 193 hk.

De starkaste varianterna har fyrhjulsdrift, men inte laddhybriderna. Dubbelkopplingslåda är standard och högsta tillåtna släpvikt är 2 300 kilo.

Lanseringen påbörjas under första kvartalet 2024 och priserna är ännu inte klara.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 19 september 2023 Grosser skrev: Vad är…
  • 19 september 2023 Vad är summeringen, en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.