Nästa artikel
Volkswagen tar nästa steg mot ny batterifabrik med Northvolt
Nyheter

Volkswagen tar nästa steg mot ny batterifabrik med Northvolt

Publicerad 11 maj 2020
Nu tar Volkswagen nästa steg i bygget av den nya batterifabriken.

Förra året kom beskedet att Volkswagen och Northvolt tecknat ett avtal om en ny batterifabrik i tyska Salzgitter. Senare samma månad meddelade Northvolt och Volkswagen att batteriproduktionen redan inletts vid en liten testanläggning. 

Den årliga kapaciteten ska ligga på 16 gigawattimmar vilket är häflten så mycket som Northvolts fabrik i Skellefteå och ungefär en tiondel av vad VW-koncernen beräknar ska behövas för de nya elbilsmodellerna 2025.

Nu gör Volkswagen klart att fabriken ska stå färdig 2024 och att bygget ska starta senare i år. Den första investeringen i fabriken, som går under namnet ”Northvolt Zwei”, är på 450 miljoner euro, motsvarande 4,8 miljarder kronor.

Men planen verkar alltså inte vara att kasta ut de underleverantörer som i dag bidrar med batterier till VW-koncernens elbilar, som LG Chem och CATL. Istället ska Volkswagen ”optimera sin strategiska position”. Om det på sikt kommer innebära att Volkswagen ska förlita sig helt på egna batterier framöver är än så länge oklart.

Volkswagen har tillsammans med flera andra tillverkare fått kritik från tyska politiker för att skicka pengar och kunskap till asiatiska batteriföretag istället för att ta hand om utvecklingen och tillverkningen själva på ett område som är strategiskt viktigt. Detta kan vara ett sätt att anpassa sig för kritiken och börja bygga upp bättre batteritillverkning inom EU.

– Att tillverka battericeller i Salzgitter är ett viktigt steg för omställningen till e-mobilitet, säger Thomas Schmall, chef för Volkswagen Group Components.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-11 16:49
Carl Trefalt

Har Northvolts batterifabrik startat ?

#2 • Uppdaterat: 2020-05-11 18:10
Grosser

@Carl
De bygger för fullt.
https://www.industrinyheter.se/20200324/29751/northvolt-bygger-fullt-i-skelleftea

#3 • Uppdaterat: 2020-05-11 18:44
Optimus

Bra att det satsas på framtida infrastruktur, sådant skapar jobb och knowhow framöver.

#4 • Uppdaterat: 2020-05-11 20:51
Axa

Akta så inte någon kommer och påminner om att Volvo är den viktigaste industrin och sysselsätter nästan en miljard människor i Sverige...

Det finns alltså möjlighet att skapa många jobb utanför Volvobubblan...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.