Nästa artikel
Volkswagen pressas från flera håll om billig elbil
Nyheter

Volkswagen pressas från flera håll om billig elbil

Publicerad 2024-05-23 06:45
VW-koncernen är under hård press för att lansera billigare elbilar. Efter 25 000-eurobilen finns planer på en elbil för 20 000 euro – men inget beslut är taget. Ett samarbete med Renault har nu spruckit.

Flera stora biltillverkare har lagt om kursen när det gäller elbilar. Lågkonjunkturen har fått många bilköpare att överge elbilsplanerna och i stället välja en modell med förbränningsmotor.

Om drygt ett och ett halvt år planerar VW-koncernen att lansera en ny elbil i småbilsklassen i tre varianter: Volkswagen ID.2 All, Skoda Epiq och Cupra Raval. Arbetet leds av Seat och Cupra.

– Ett av problemen med elektromobilitet är att vi hittills inte haft någon jämförbar modell i samma prisklass som en billig förbränningsbil. Det är därför vi börjar nu, säger Wayne Griffiths, chef för Cupra, i en intervju med Automobilwoche.

Cupras variant av Volkswagens elbil för 25 000 euro heter Raval. Den blir dyrare än sitt VW-syskon.

Prislappen för Volkswagen ID.2 All ska hamna på 25 000 euro, men Cupra Raval blir dyrare.

– Jag vill inte ge någon exakt prislapp ännu.

Volkswagen hade tidigare planer på att utveckla en överkomlig elbil tillsammans med Renault. Men så blir det inte – samarbetet har spruckit efter flera månaders förhandlingar.

– Jag ville visa att den europeiska industrin kunde samarbeta som ett team, så jag tycker det här är en förlorad möjlighet. Men det kan komma andra möjligheter, sa Renaultchefen Luca de Meo på en konferens nyligen.

Hur konkurrenskraftig elbilen för 20 000 euro blir återstår att se. Flera andra europeiska bilmärken har redan lanserat, eller är på väg att lansera, mindre dyra elbilsmodeller – för att inte tala om kinesiska BYD Seagull som uppges kosta 20 000 euro även inräknat de strafftullar som EU kan införa.

– VW-gruppen är i diskussioner om en elbil för 20 000 euro, men inget beslut är taget ännu, säger Wayne Griffiths.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2024-05-25 10:39 motorcykelentusiasten skrev:…
  • 2024-05-25 06:47 BMW gör samma sak med i4 och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.