Nästa artikel
Volkswagen och andra märken lanserar smartare röststyrning
Nyheter

Volkswagen och andra märken lanserar smartare röststyrning

Publicerad 2024-01-09 16:16 (uppdaterad 2024-01-09 16:25)
Med hjälp av så kallad generativ AI ska Volkswagen, Mercedes och BMW göra sina röstassistenter bättre.

Flera olika bilmärken har lanserat uppdaterade versioner av sina röststyrningsassistenter på teknikmässan CES i Las Vegas som pågår nu.

Först ut är Volkswagen som ”turboladdar” röstassistenten Ida med hjälp av ChatGPT, som utvecklas av Open AI. Med hjälp av den här tekniken ska röstassistenten lättare förstå vad föraren vill och kunna svara på fler frågor.

Lösningen ska finnas på plats under andra kvartalet 2024 i VW-bilar som bygger på plattformarna MEB och MQB Evo, och som har senaste generationen infotainmentsystem. Dit hör bland andra Volkswagen ID.4, ansiktslyfta Golf samt nya Passat och Tiguan.

BMW använder teknik från Amazon för att göra sin röstassistent smartare. Foto: BMW

Bilens vanliga röstassistent finns kvar, men den kan bara styra bilens funktioner. Med hjälp av ChatGPT kan assistenten även konversera med bilföraren om exempelvis restauranger vid resmålet eller svara på mer allmänna frågor.

Mercedes visar också upp en ny användarupplevelse baserad på generativ AI. Det gör även BMW, som tar hjälp av e-handelsjätten Amazons röstassistent Alexa för att kunna svara på fler frågor än tidigare.

ChatGPT och liknande tjänster genererar text och tal baserat på enorma mängder inlärd data. Även om tekniken kan underlätta och effektivisera har den också fått kritik för att ”hallucinera”, det vill säga komma med påhittade svar som är helt felaktiga.

Röststyrningsassistenter blir allt viktigare i nya bilar eftersom föraren annars kan behöva gå in i någon undermeny på en pekskärm för att hitta rätt funktion. Vi har tidigare testat röstassistenter i bilar med blandat resultat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-01-13 18:46 Röststyrning är bara…
  • 2024-01-13 18:46 Röststyrning är bara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.