Nästa artikel
Volkswagen lanserar superplattformen 2028
Nyheter

Volkswagen lanserar superplattformen 2028

Publicerad 2024-06-07 14:59 (uppdaterad 2024-06-07 15:54)
Utvecklingsarbetet pausades på grund av problem med mjukvaruutvecklingen, men snart ska Volkswagengruppens nya bilplattform byggas.

Nästa generations elbilar från Volkswagengruppens kommer att byggas på en ny plattform som lanseras 2028. Plattformen är ett drag för att matcha de kinesiska elbilskonkurrenterna, rapporterar Automotive News Europe. 2022 pausades planerna på grund av mjukvaruproblem och skulle lanseras först i slutet av årtiondet, men nu har nya besked kommit. 

SSP-arkitekturen (Scalable Systems Platform) kommer att baseras på den nyaste generationen mjukvara från Cariad. Volkswagen, Audi och Porsche kommer använda olika versioner av plattformen. Målet för Volkswagengruppen är att produktionskostnaderna minskar medan försäljningen av elbilar kommer öka.

Arkitekturen möjliggör att en elbil kan laddas på tolv minuter och stöder självkörning på nivå 4. Första modellen som byggs med den nya plattformen är Volkswagen Trinity. Även den åttonde generationen av Volkswagen Golf kommer att baseras på SSP.

Beslutet om SSP kommer som en följd av Volkswagens minskade försäljning av elbilar. En av orsakerna är kinesiska tillverkare som gjort entré i Europa med billiga elbilar. Inom kort väntas Europakommissionen besluta om införandet av strafftullar mot de kinesiska elbilarna. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 2024-06-11 18:42 Swenssons skrev: MC: I…
  • 2024-06-09 20:10 LeifX nog bygga väl VW för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.