Bild
Nästa artikel
Nyheter

Volkswagen lanserar ännu en crossover – här är nya Taigo

Publicerad 2021-07-29 15:57 (uppdaterad 2021-07-29 16:11)
Den är i grund och botten en T-Cross med sluttande tak.

Små suvmodeller, eller crossovers, är alltjämt populära bland bilköparna. Nu kompletterar Volkswagen sitt utbud i det redan röriga segmentet med ännu en modell – utöver de befintliga T-Cross och T-Roc.

Nya Taigo kan bäst beskrivas som en T-Cross med sluttande tak, eller en ”coupéliknande silhuett” som VW själva uttrycker det. Den nya modellen tar alltså trenden med så kallade coupésuvar ned till småbilssegmentet.

Coupésuvar är ett enkelt sätt för biltillverkarna att öka vinstmarginalen eftersom de kostar mer än vanliga suv-modeller, trots att grundtekniken under skalet är densamma. Volkswagens större Tiguan har fått samma behandling i och med coupéversionen Tiguan X som presenterades förra året – men den säljs enbart på den kinesiska marknaden.

Taigo baseras i grunden på den sydamerikanska modellen Nivus och bygger på den så kallade MQB A0-plattformen, tillsammans med bland andra Volkswagen Polo, Skoda Kamiq och Seat Arona. Bilen ska byggas i Spanien och bland konkurrenterna finns bland andra Toyota C-HR och Nissan Juke.

Volkswagen skriver att ”kunderna kommer att uppskatta karossens crossover-stil, den högklassiga utrustningen, den upphöjda sätespositionen, för att nu inte tala om hur praktisk bilen är i vardagen”. De menar att det sluttande taket inte alls kommer att begränsa takutrymmet i baksätet, men det får ett framtida test avgöra.

Jämfört med T-Cross är Taigo lägre och längre, men beskrivs som högre och rymligare än den Polo som båda bilarna delar plattform med men som sedan i början av året inte längre säljs i Sverige.

Taigo börjar säljas i höst och man kan då välja mellan två bensinmotorer: 1,0 TSI med 110 hk eller 1,5 TSI med 150 hk. Båda kommer med en 7-stegad DSG-växellåda och R-line-paket som standard – och ingen av dem erbjuds med fyrhjulsdrift.

De svenska priserna är ännu inte fastställda.

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2021-08-01 09:18 Har vi inte tillräckligt med…
  • 2021-07-31 12:33 Snygg bil. Föredrar den…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.