Nästa artikel
Volkswagen höjer släpvikten i flera elbilsmodeller
Nyheter

Volkswagen höjer släpvikten i flera elbilsmodeller

Publicerad 2024-05-23 05:45
Tack vare dispens från Transportstyrelsen kan vissa Volkswagen-ägare få högre släpvikt i sin elbil. Men det är bilägaren som får ta kostnaden.

Att bilar får höjd släpvagnsvikt hör inte till vanligheterna. Men flera Volkswagenmodeller blir nu typgodkända för att kunna dra tyngre släp än när de var nya.

Volkswagen i Sverige har sökt och fått dispens hos Transportstyrelsen för att få använda åtta procents lutning på vägen när den högsta tillåtna släpvagnsvikten bestäms. Annars används ofta tolv procents lutning som referensvärde.

Därför höjs släpvikten nu med 200 kilo för de eldrivna modellerna Volkswagen ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer. Släpvikten ligger efter ändringen på mellan 1 200 och 1 400 kilo beroende på modell.

De bilägare som redan fått sin bil levererad behöver registreringsbesiktiga den på nytt. Då behöver bilägaren också lämna in särskilda dokument till besiktningsföretaget som går att hämta hos Volkswagens återförsäljare.

Samtidigt monteras en ny typskylt med den högre släpvikten på bilen. Det är ägaren som får betala både för registreringsbesiktning och typskylt.

Vad registreringsbesiktningen kostar skiljer sig åt mellan olika besiktningsföretag, men hos Bilprovningen ligger kostnaden för att ändra bilens tågvikt på 1 199 kronor för en Volkswagen ID.4 Pro Performance när Vi Bilägare frågar företagets kundtjänst. Om något annat i bilens registreringsbevis behöver ändras ökar kostnaden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.