Nästa artikel
Här är felen som gör att lätta släp inte går igenom besiktningen
Nyheter

Här är felen som gör att lätta släp inte går igenom besiktningen

Publicerad 29 september 2021 (uppdaterad 29 september 2021)
Fyra av tio får anmärkningar – bromsade släp värre än obromsade.

Bilprovningen har publicerat statistik som visar att av de 87 000 lätta släp – husvagnar borträknade – som de besiktade 2020, underkändes 38,7 procent.


De vanligaste anmärkningarna var fel på släpets kommunikationssystem, till exempel belysningen och fel på bromssystemet.
– En trolig orsak till felen är att många lätta släp står stilla i längre perioder vilket kan medföra kärvhet i bromssystemet och korrosion i belysningen. Det är också vanligt med många brukare vilket ger extra slitage, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.
 

Delar man upp resultaten i bromsade och obromsade släp, står det klart att det är vanligare att obromsade släp inte går igenom besiktningen. 41,4 procent av de 62 000 bromsade släpen godkändes inte. Värst var läget i Stockholms län där vartannat släp av den typen inte klarade Bilprovningens kontroller.


Ett släp klassas som lätt när det har en totalvikt på högst 750 kg. Totalvikten kan dock vara över 750 kg under förutsättning att dragfordonets och släpfordonets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg. Lätta släp på max 3 500 kg ska kontrollbesiktas första gången senast efter fyra år i trafik och därefter vartannat år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.