Nästa artikel
Volkswagen hakar på Mercedes – bilköpet blir prutfritt
Nyheter

Volkswagen hakar på Mercedes – bilköpet blir prutfritt

Publicerad 8 juni 2022 (uppdaterad 8 juni 2022)
Återförsäljarna blir agenter när Volkswagen och de övriga märkena i VW-koncernen gör om. Så här funkar den nya modellen.

Flera bilmärken börjar ifrågasätta om återförsäljarna ska fungera på samma sätt som i dag även i framtiden. Fler och fler bilköpare slår till på nätet istället för hos en handlare.

Mercedes har gått över till en så kallad agentmodell där säljarna blir en sorts rådgivare och hjälper till med leverans. BMW och Audi sneglar på samma lösning, och nu ska även Volkswagen lansera agenter istället för vanliga säljare.

I framtiden blir det Volkswagen Group Sverige som säljer bilen till kunden medan återförsäljaren – eller agenten – ansvarar för leverans, provkörning, tilläggstjänster, finansiering, försäkring och service. Till en början gäller detta elbilarna Cupra Born och Volkswagen ID.Buzz, men på sikt ska fler modeller från Volkswagen, Skoda, Seat, Cupra och Audi säljas på samma sätt.

”Oavsett om kunden väljer att göra affären på nätet eller fysiskt är det samma pris som gäller”, säger Claes Jerveland, vd för Volkswagen Group Sverige.

Omöjligt att pruta

Många bilmärken som valt det här sättet att sälja bilar på, eller enbart säljer bilar på nätet som exempelvis Tesla och Polestar, har tagit bort möjligheten att förhandla om priset. Det blir därmed ett sätt för biltillverkarna att öka försäljningsmarginalen och få mer kontroll över hela bilköpet.

Antalet återförsäljare ändras inte och det finns heller inget krav på att köpa bilen på nätet – det går bra att göra hos en agent även i fortsättningen.

– Precis som i dag levereras bilen hos den lokala återförsäljaren, men till skillnad från idag med en faktura direkt från Volkswagen Group Sverige, säger företagets vd Claes Jerveland.

Han påpekar också att priset blir detsamma oavsett försäljningskanal.

– Oavsett om kunden väljer att göra affären på nätet eller fysiskt är det samma villkor och pris som gäller, oavsett var i Sverige man bor och för såväl kund som återförsäljare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (84)

  • 2023-08-04 12:59 Jag håller med dig MC. Om…
  • 2023-08-04 10:27 bgl skrev: Fastpris innebär…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.