Nästa artikel
Vill förbjuda handhållen mobil i bil
Nyheter

Vill förbjuda handhållen mobil i bil

Publicerad 25 april 2017 (uppdaterad 26 april 2017)
Transportstyrelsen tycker att det borde vara helt förbjudet att använda mobilen med händerna när man kör.
Transportstyrelsen föreslår en lagändring som innebär att det inte längre blir tillåtet att använda mobilen med händerna när man kör.
Totalstopp för fippel med mobiltelefon under färd. Det föreslår Transportstyrelsen som utvärderat det fyra år gamla mobilförbudet. De nuvarande reglerna om förbud mot mobiltelefon vid ratten kom i december 2013 och har visat sig vara relativt tandlösa.

Den vaga formuleringen att förare inte får använda mobilen så att den inverkar trafikfarligt på körningen, är svår att tillämpa för polisen. Enligt Transportstyrelsen har endast ett 80-tal personer fällts för brottet.
– Ett uttryckligt förbud innebär att det blir tydligare för förare att veta vad som gäller och lättare för polisen att se till att reglerna efterlevs, säger Therese Malmström, projektledare på Transportstyrelsen.

Diskutera: Borde det vara totalförbjudet att använda mobilen med händerna när man kör?
 
Så lyder lagen om mobilbruk i bil idag

Trafikförordningen, Kapitel 4, paragraf 10e:
”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Förordning (2013:779)”
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-04-25 15:20
stonebreaker

Hela världen har ett sådant förbud i 10 år .. nu har Transportstyrelsen vaknat också!

#2 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Svar; Ja!
Rådande situation är sannolikt mer en konsekvens av för många ryggradslösa politiker än en slumrande myndighet.

#3 • Uppdaterat: 2017-04-25 16:38
MattiasBredberg

Är det inte så att all forskning ändå visar att det inte medför mer fara än att tex prata med passagerare, byta CDskiva i stereon, leta sig fram till rätt meny för att ändra basen till +4 mm? I så fall borde väl allt sånt förbjudas under färd också.

#4 • Uppdaterat: 2017-04-25 16:45
Roger Skagerström1

Nuvarande lag är egentligen mer logisk - men dock i princip omöjlig att följa upp tyvärr. Att byta låt på Spotify tex skulle nu vara olagligt om man trycker på powerknappen och sen pilen för nästa spår. Går att göra i blindo utan problem men nu ska det vara straffbart? Medans nån tjomme med veteranbil kan åka omkring och ha ena ögat på tempmätaren och den andra på på choken utan att det är farligt. När det kommer till trafik verkar det snarare regel än undantag att generalisera. Medans i resten av samhället är det oerhört fel.

Om man nu bara tagit 80 personer - betyder det kanske att det bara vara 80 personer som de facto utgjorde någon fara när polisen såg dom. Undrar hur många som kommer åka dit nu som de factor utgör någon fara. För det är väl inte så att bara för att det råkar vara en telefon man håller i så blir man livsfarlig? Om man håller i en banan, en nappflaska, en godispåse, ett AC-vred eller vad fan som helst så är det lugnt.

Är det pekskärmen som gör det farligt så borde väl det då vara förbjudet att använda touchreglagen i de bilar som har det? De bilar som har krångliga inställningar för stolsvärme etc borde med den här logiken punktmarkeras.

Säger inte att man ska fippla med telefon i onödan. Men bara för att man håller den i ena handen så blir man inte per automatik en fara.

#5 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Men snälla! Man håller väl i telefonen av någon anledning!

#6 • Uppdaterat: 2017-04-25 17:06
Stefan Eriksson

Förbud mot mobil med händerna vid fordonskörning-Jaaa! Bara senaste dagarna har jag observerat flera farliga trafiksituationer, bl a under en biltur med sonen som förare kom vi i kapp en lastbil på motorvägen! som körde ca 70 km/h och vinglade och låg väldigt långt till höger i filen- det såg ut som om var på väg in i räcket vid vägkanten. Sonen valde att köra om i ytterfilen när det blev 3 filer-jag observerade föraren fipplande med sin telefon. I söndags körde en bil vingligt och under hastighetsbegränsningen på en landsväg med en hel del trafik, alla bakom inklusive oss körde om och i den långsamma bilen satt en ung kvinna böjd över sin telefon. Hur f...n tänker en del?

#7 • Uppdaterat: 2017-04-25 17:14
Jordnära

Allt som tar blicken från vägen är en riskfaktor, men mer eller mindre. Det som skiljer telefoner från andra knappar är att den slukar intresset som en magnet. Rattknappar borde vara ett krav för att få ringa och bläddra efter musik. Men surfa på pekskärm när man kör är ju att leka med döden. Svårt med lagar som är svåra att kolla. Det handlar mer om att skapa socialt tryck i frågan.
Kan man få rut-avdrag för privatchaffis?

#8 • Uppdaterat: 2017-04-25 17:33
juhani.torro@ringen.se

Äntligen har dom anställt en person som har eget körkort och som sett farorna. Men det är svårt i ett polis U-land som Sverige att
få efterlevnad för denna bestämmelse ( anledning att det går dagar innan man ser eller möter en polis ) men i t.ex. Finland så möter polisen en bilist som hyttar med Nallen så vänder de och bötfäller och ganska snart har mobil hållandet avtagit. Effektivt men då måste det finnas Poliser på gator och vägar. Johan i Borlänge.

#9 • Uppdaterat: 2017-04-25 17:39
Roger Skagerström1

Stefan Eriksson : Jag brukar ondgöra mig över folk som kör för sakta jag med. Men då brukar jag mest får höra att jag minsann inte ska tro att det är nån rättighet att köra skyltad hastighet och att jag minsann får ta det lite lugnt ;) Men det beror väl på tydligen ;) ;) ;)

#a • Uppdaterat: 2017-04-25 17:53
Björnove

Va fasen, ska jag inte ens få SMS:a och surfa på nätet när man kör bil längre! Ja, då blir jag väl tvungen att titta på vägen då. Tänk om det händer något på "Fejan" eller Twitter eller Snapchat eller... då och jag inte vet det inom en sekund! (OBS) ironi!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.