Bild
Nästa artikel
I lyxsuven Bentayga från Bentley finns det läderklädsel i överflöd. Men nu funderar Bentley på om det går att byta ut lädret mot veganvänliga alternativ.
I lyxsuven Bentayga från Bentley finns det läderklädsel i överflöd. Men nu funderar Bentley på om det går att byta ut lädret mot veganvänliga alternativ.

Veganvänliga bilar från Bentley

Nyheter

Lyxbilstillverkaren letar substitut till sina interiörer. Vad sägs om läder av svamp till exempel?

I ett försök att blidka välbeställda kunder som inte konsumerar djurprodukter utforskar biltillverkaren Bentley möjligheten om det går att ersätta läderklädsel med veganvänliga alternativ. Brittiska motorsajten AutoExpress skriver att designchefen Stefan Sielaff berättat att man pratat med kunder i Kalifornien i USA som efterfrågat andra material i bilarna.

– Vi kommer snart att presentera en Bentley med veganinteriör: den kommer att ge dig en lyxkänsla, men på ett annorlunda sätt – proteinläder, svampläder, material från maneter, sa Stefan Sielaff på ett event hos Financial Times nyligen. Det är oklart om han menar att maneter ska sätta livet till i tillverkningen, vilket inte är särskilt veganvänligt.
 
Diskutera: Tror du att biltillverkare kommer att fokusera mer på veganvänligt i framtiden?
 
Taggar: Nyheter, Bentley

Kommentarer

#1
2017-05-17 12:37

Att dem sen drar 3l/milen är ju inget problem...

#2
2017-05-17 12:52

På min tid när jag var ung, så fanns det att läsa i vissa broschyrer, ÄKTA EMITLÄDER, läs vinyl ;)

#3
2017-05-17 12:55

Det slaktas ju mycket boskap för kött, varför inte då använda hudarna istället för att slänga dem?
Att man sedan undersöker om skinnklädsel kan vara veganvänligt är ju inte alls fel för övrigt.

#4
2017-05-17 19:20

Till att börja med är Hackenbush idé att använda skinnet från slaktdjur ingen dum idé för oss som vill minska på djurkonsumtionen utan att vara veganer.

När det gäller den sista gruppen - vad är problemet med SCHYSST tygklädsel. Jag menar, klädsel i sammet, siden eller handvävd lin är ju inte precis olyxigt och bör passa även veganer... Svampläder och liknande material låter bara som att krångla till det i onödan!

#5
2017-05-18 00:59

Skinn är ingen biprodukt, utan är efter kött och organ, det som ger en hel del lönsamheten för kött- och mjölkindustrin. I fallet med bilklädslar är de oftast gjorda av skinn från nötboskap. I t ex Indien finns många fall av dokumenterade grymheter och övergrepp på nötboskap, som aldrig skulle accepteras i t ex Sverige (finns på bl a på Youtube för den som vill och vågar se). Miljöförstöringen och den negativa hälsopåverkan på arbetarna kan dessutom vara omfattande i samband med garvningen. Så att välja något annat än läder i sin bil, tycker jag mest är en fråga om sunt förnuft. Läs gärna på http://www.expressen.se/motor/bilnyheter/morrissey-anvand-veganlader-i-bilarna/.

#6
2017-05-18 08:04

@John2008
Bra upplysning, känns väldigt främmande att just Indier skulle vara elaka mot nötboskap, men det är ju ett stort land med många olika religioner. Men där ser man hur fel man kan ha när man bara antar hur saker ligger till utan att ta reda på hur verkligheten ser ut.

#7
2017-05-18 23:39

Det finns redan konstläder i bilar som Mercedes-Benz, i standard utförande. Förstås kan man rusta upp med äkta läder också. Bra att man kan välja.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.