Nästa artikel
Varning för hackare: Så sårbar är bilbranschen
Nyheter

Varning för hackare: Så sårbar är bilbranschen

Publicerad 2024-03-20 09:46 (uppdaterad 2024-03-20 09:59)
Det finns tolv attackområden i uppkopplade bilar – och ännu fler hos biltillverkarna, enligt en ny rapport. Laddare för elbilar beskrivs som ett särskilt lockande mål för it-brottslingar.

I takt med att nya bilar blir allt mer uppkopplade ökar också risken för olika typer av hackerattacker, enligt en ny rapport från organisationen Center of Automotive Management och nätverksspecialisten Cisco.

Rapporten granskar både sårbarheter i bilarna samt hos biltillverkare, återförsäljare och underleverantörer. Det kan till exempel handla om utpressningsattacker eller spionprogram som enkelt sprids från ett system till ett annat inom en organisation.

Två tredjedelar av de attacker som analyseras i rapporten skedde hos underleverantörer. Det kan innebära stoppad produktion och enorma kostnader för biltillverkarna. Foto: ZF

Analysen avslöjar tolv olika attackområden i bilar – exempelvis förarassistanssystem, drivlina och infotainmentsystem – och varje område kan ha flera möjliga ingångar för hackare. Det kan också vara lockande för biltillverkarna att pressa fram nya tekniklösningar för att kunna konkurrera – samtidigt som olika säkerhetsaspekter får lägre prioritet.

Ett annat område som är lockande för hackare är laddinfrastruktur för elbilar. Det är enligt rapporten en extremt komplex marknad med många aktörer inblandade och flera ingångar för it-brottslingar som kan orsaka stor skada.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-03-20 16:58 Dags för Biltema att börja…
  • 2024-03-20 12:07 Hackenbush skrev: Sade jag…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.