Nästa artikel
Varnar för oseriösa däckskiftare
Nyheter

Varnar för oseriösa däckskiftare

Publicerad 17 november 2017 (uppdaterad 17 november 2017)
Om du anlitar ett företag att byta dina däck, välj ett som gör ett fackmannamässigt och korrekt jobb, manar Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.
Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, vill att bilägare väljer däckbytesfirma med omsorg.
Just nu är det många som är i färd med att byta, eller redan har bytt till vinterdäck. SFVF berättar att man fått många samtal, dels direkt från bilägare och dels från verkstäder som kontaktats av bilägare. Alla med den gemensamma nämnaren att de blivit missnöjda eller råkat ut för olyckor i samband med att mindre seriösa företag anlitats för däckskiftet.

Många av de drabbade bilägarna har använt sig av ett däckbytesföretag som huserar på parkeringsplatser eller utanför köpcentrum. Ett varningstecken är om den som byter däcken inte erbjuder ett kvitto på jobbet.    
– Får du inte ett kvitto på hjulskiftet, använd inte företaget. Kostar hjulskiftet dessutom 99 kronor, ställ dig då frågan om är det ett seriöst företag, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Han berättar om flera exempel på däckbyten som gått snett och där jobbet inte blivit fackmannamässigt utfört. Som exempel nämns för hårt åtdragna muttrar, olika mönsterdjup på däcken på fyrhjulsdrivna bilar och rotationspilen på däcket åt fel håll. Det har också hänt att däcken monterats med fel bultar och bilen tappat däcken efter några mils körning.

När kunderna som råkat ut för de oseriösa däckbytarna vill ha ersättning är det ofta svårt att få. När det blir dags att reklamera finns företaget inte längre kvar på den tillfälliga platsen där däckbytet gjordes.
– När bilägaren gör en anmälan och får bifall finns det ingen att få ersättning av eftersom det kanske inte finns ett företag med adress. Då står bilägaren där och får betala dyrt för sitt billiga hjulskifte, säger Ulf Stefansson, jurist på SFVF och ledamot i Allmänna reklamationsnämnden.
 
Diskutera: Hur byter du däck? Själv eller via firma?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-11-17 09:41
Hackenbush

Byter däck själv i garaget oftast. Har passat på att få däcken bytta några gånger när jag ändå hade service på bilen.
Hade en bil framför mig en vinter där ena framdäcket lossnade och flög iväg. Bilisten hade precis haft sin bil inne för byte till vinterdäck och de hade troligen glömt att spänna hjulbultarna till det framhjulet.
Jag stannade och vi försökte hitta hjulet men det flög iväg ut i en åker och vi kunde faktiskt inte hitta hjulet så bilisten fick ringa bärgare.

#2 • Uppdaterat: 2017-11-17 09:57
hultarn

Just för hårt åtdragna muttrar har jag råkat ut för många gånger, men då har det varit däckfirmorna som dragit åt för hårt!

De har inte använt momentstaven, utan kört med för hårt inställd maskin. Ni vet: fullt tryck för att få loss muttrarna/skruvarna, och sedan samma tryck för att dra dem...

Annars är det alltid jag själv som byter hjulen, då vet jag att det blir korrekt gjort.

Men, jag förstår att däckfirmorna påpekar riskerna, de vill ju ha kunder....

#3 • Uppdaterat: 2017-11-17 10:15
lsoderlund

Momentstaven använder nästan inga däckfirmor, inte ens de väl etablerade som Euromaster, Vianor eller andra. Det är fullt drag på mutterknacken, horribelt beteende som de även skall ha betalt för. Ibland struntar de även att gänga på utan bara sätter i muttern/bulten i mutterknacken och siktar in på gängpinnen, med resultatet att navet behöver bytas, då bult/mutter gängar på fel.

Själv byter jag själv, på så sätt så vet jag att bultarna faktiskt sitter fast, korrekt och jämnt dragna. Aldrig haft något problem med lösa däck.

#4 • Uppdaterat: 2017-11-17 10:38
40-talisten

Omöjligt att kunna byta till reservhjul vid punka, om hjulbultarna är maskindragna. Säkrast att skifta hjulen själv, och jag använder då alltid en momentnyckel.

#5 • Uppdaterat: 2017-11-17 10:39
christer_1

I Onsdags var jag i Mjölby och mitt på gatan utanför järnvägsstationen stod en Toyota Yaris med varningsblinkersen på. Höger fram stod på bromsskivan och hjulet stod lutat mot skärmen. Antagligen någon som haft "otur" med hjulbytet.

#6 • Uppdaterat: 2017-11-17 10:48
Mattse

Svagt av SFVF att påstå att de tillfälliga däckskiftarna är oseriösa. Alla de tillfälliga däckskiftarna byter sammanlagt säkert 10000-hjul inför vinterdäcksäsongen. Vore samtliga oseriösa skulle vi hört varningssignaler från andra media och myndigheter. Nu är det bara branschen själv som "gnäller".

Vad det i botten handlar om är konkurrens om kunderna. Vill den etablerade däckbranschen att bilägarna inte ska välja dessa tillfälliga parkeringsplatsföretag får de erbjuda en bättre/annan produkt så att kunderna kommer till dem istället.

Jämför med alla dessa food-trucks som står utplacerad runt om i städerna. Där klagade den etablerade restaurangbranschen högljut till en början likt däckbranschen gör nu och hävdade att de mobila matbilarna tog alla kunder. Det ledde till att restaurangerna fick "skärpa till sig" och erbjuda en upplevelse som är mer än att bara sleva i sig mat på stående fot. Den resan får vi nog se hos däckbranschen framöver där de som är smarta och kreativa inte har några som helst problem att överleva trots konkurrensen från dessa temporära däckskiftare.

#7 • Uppdaterat: 2017-11-17 10:56
systembolaget

byter alltid själv, då vet jag att det blir korrekt gjort, använder alltid momentnyckel, så är det aldrig några problem till våren när sommarhjulen skall på.

#8 • Uppdaterat: 2017-11-17 11:02
Raphael

Amatörer! Jag låter en firma göra det så blir det rätt åtdraget. Ett par hundra kr. Inga klagomål. Funkar alltid bra.

#9 • Uppdaterat: 2017-11-17 11:37
celef

Jag byter själv, då kan jag till 100% välja tidpunkt för däckbytet, jag funderar på att skaffa en garagelyft för att att jobbet ska gå ännu smidigare

#a • Uppdaterat: 2017-11-17 12:13
Leif Kavander

Lämnade in Alfan för skifte till vinterdäck förra veckan. Verkstaden ville ha extra betalt för de hävdade att hjulmuttrarna var för hårt åtdragna. Så 250 kronor blev 400kr. De som bytt hjulen som var "svåra" att få av, var biltema som höll till på ica-parkeringen i Norsborg. Tror nog att verkstaden ville ha lite extra pengar nu vid senaste skiftet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.