Bild
Nästa artikel
Om du anlitar ett företag att byta dina däck, välj ett som gör ett fackmannamässigt och korrekt jobb, manar Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.
Om du anlitar ett företag att byta dina däck, välj ett som gör ett fackmannamässigt och korrekt jobb, manar Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

Varnar för oseriösa däckskiftare

Nyheter

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, vill att bilägare väljer däckbytesfirma med omsorg.

Just nu är det många som är i färd med att byta, eller redan har bytt till vinterdäck. SFVF berättar att man fått många samtal, dels direkt från bilägare och dels från verkstäder som kontaktats av bilägare. Alla med den gemensamma nämnaren att de blivit missnöjda eller råkat ut för olyckor i samband med att mindre seriösa företag anlitats för däckskiftet.

Många av de drabbade bilägarna har använt sig av ett däckbytesföretag som huserar på parkeringsplatser eller utanför köpcentrum. Ett varningstecken är om den som byter däcken inte erbjuder ett kvitto på jobbet.    
– Får du inte ett kvitto på hjulskiftet, använd inte företaget. Kostar hjulskiftet dessutom 99 kronor, ställ dig då frågan om är det ett seriöst företag, säger Bo Ericsson, vd på SFVF.

Han berättar om flera exempel på däckbyten som gått snett och där jobbet inte blivit fackmannamässigt utfört. Som exempel nämns för hårt åtdragna muttrar, olika mönsterdjup på däcken på fyrhjulsdrivna bilar och rotationspilen på däcket åt fel håll. Det har också hänt att däcken monterats med fel bultar och bilen tappat däcken efter några mils körning.

När kunderna som råkat ut för de oseriösa däckbytarna vill ha ersättning är det ofta svårt att få. När det blir dags att reklamera finns företaget inte längre kvar på den tillfälliga platsen där däckbytet gjordes.
– När bilägaren gör en anmälan och får bifall finns det ingen att få ersättning av eftersom det kanske inte finns ett företag med adress. Då står bilägaren där och får betala dyrt för sitt billiga hjulskifte, säger Ulf Stefansson, jurist på SFVF och ledamot i Allmänna reklamationsnämnden.
 
Diskutera: Hur byter du däck? Själv eller via firma?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2017-11-17 09:41

Byter däck själv i garaget oftast. Har passat på att få däcken bytta några gånger när jag ändå hade service på bilen.
Hade en bil framför mig en vinter där ena framdäcket lossnade och flög iväg. Bilisten hade precis haft sin bil inne för byte till vinterdäck och de hade troligen glömt att spänna hjulbultarna till det framhjulet.
Jag stannade och vi försökte hitta hjulet men det flög iväg ut i en åker och vi kunde faktiskt inte hitta hjulet så bilisten fick ringa bärgare.

#2
2017-11-17 09:57

Just för hårt åtdragna muttrar har jag råkat ut för många gånger, men då har det varit däckfirmorna som dragit åt för hårt!

De har inte använt momentstaven, utan kört med för hårt inställd maskin. Ni vet: fullt tryck för att få loss muttrarna/skruvarna, och sedan samma tryck för att dra dem...

Annars är det alltid jag själv som byter hjulen, då vet jag att det blir korrekt gjort.

Men, jag förstår att däckfirmorna påpekar riskerna, de vill ju ha kunder....

#3
2017-11-17 10:15

Momentstaven använder nästan inga däckfirmor, inte ens de väl etablerade som Euromaster, Vianor eller andra. Det är fullt drag på mutterknacken, horribelt beteende som de även skall ha betalt för. Ibland struntar de även att gänga på utan bara sätter i muttern/bulten i mutterknacken och siktar in på gängpinnen, med resultatet att navet behöver bytas, då bult/mutter gängar på fel.

Själv byter jag själv, på så sätt så vet jag att bultarna faktiskt sitter fast, korrekt och jämnt dragna. Aldrig haft något problem med lösa däck.

#4
2017-11-17 10:38

Omöjligt att kunna byta till reservhjul vid punka, om hjulbultarna är maskindragna. Säkrast att skifta hjulen själv, och jag använder då alltid en momentnyckel.

#5
2017-11-17 10:39

I Onsdags var jag i Mjölby och mitt på gatan utanför järnvägsstationen stod en Toyota Yaris med varningsblinkersen på. Höger fram stod på bromsskivan och hjulet stod lutat mot skärmen. Antagligen någon som haft "otur" med hjulbytet.

#6
2017-11-17 10:48

Svagt av SFVF att påstå att de tillfälliga däckskiftarna är oseriösa. Alla de tillfälliga däckskiftarna byter sammanlagt säkert 10000-hjul inför vinterdäcksäsongen. Vore samtliga oseriösa skulle vi hört varningssignaler från andra media och myndigheter. Nu är det bara branschen själv som "gnäller".

Vad det i botten handlar om är konkurrens om kunderna. Vill den etablerade däckbranschen att bilägarna inte ska välja dessa tillfälliga parkeringsplatsföretag får de erbjuda en bättre/annan produkt så att kunderna kommer till dem istället.

Jämför med alla dessa food-trucks som står utplacerad runt om i städerna. Där klagade den etablerade restaurangbranschen högljut till en början likt däckbranschen gör nu och hävdade att de mobila matbilarna tog alla kunder. Det ledde till att restaurangerna fick "skärpa till sig" och erbjuda en upplevelse som är mer än att bara sleva i sig mat på stående fot. Den resan får vi nog se hos däckbranschen framöver där de som är smarta och kreativa inte har några som helst problem att överleva trots konkurrensen från dessa temporära däckskiftare.

#7
2017-11-17 10:56

byter alltid själv, då vet jag att det blir korrekt gjort, använder alltid momentnyckel, så är det aldrig några problem till våren när sommarhjulen skall på.

#8
2017-11-17 11:02

Amatörer! Jag låter en firma göra det så blir det rätt åtdraget. Ett par hundra kr. Inga klagomål. Funkar alltid bra.

#9
2017-11-17 11:37

Jag byter själv, då kan jag till 100% välja tidpunkt för däckbytet, jag funderar på att skaffa en garagelyft för att att jobbet ska gå ännu smidigare

#10
2017-11-17 12:13

Lämnade in Alfan för skifte till vinterdäck förra veckan. Verkstaden ville ha extra betalt för de hävdade att hjulmuttrarna var för hårt åtdragna. Så 250 kronor blev 400kr. De som bytt hjulen som var "svåra" att få av, var biltema som höll till på ica-parkeringen i Norsborg. Tror nog att verkstaden ville ha lite extra pengar nu vid senaste skiftet.

#11
2017-11-17 12:16

@Leif Larsson: Gick du ens med på att betala extra?

#12
2017-11-17 15:35

Hur kom vi till detta?
Hela Sverige verkar idag vara ett vilda västern.
Däckbytare ockuperar köpcentrumens parkeringar, har vi bett om detta?
Det klänger "slem" på och efter en överallt för att "någon" har tillåtit så.
Trött....

#13
2017-11-17 15:40

Tvärnit, vi har oss själva att skylla. Folk är otroligt kåta på att spara några tior, hade folk inte anlitat dessa oseriösa "firmor" så hade de heller inte existerat. Jag vet att det är lätt att säga det jag nyss sade, men vi människor är otroligt korkade ibland. Orsak...verkan....

#14
2017-11-17 16:06

Tvärnit.
Samtalade för en tid sedan med en svensk kvinna som jobbat inom sjukvården i Norge under trettio år. Hade återflyttat och fått jobb inom vårdsektorn. Hennes kommentar:" Sverige verkar ha blivit som ett stort j-a McDonalds". Var och en får dra sina egna slutsatser.

#15
2017-11-17 16:30

Åkte till en däckbytare utanför ICA Maxi med frugans bil eftersom dom har öppet lite längre på kvällarna vilket passade för den bilen. Först "mätte" dom mönsterdjupet och påstod att det bara var 3--4 mm kvar och ville då väldigt gärna sälja nya däck. Tackade nej till erbjudandet som f ö var mycket dyrt - i stort sett dubbla priset mot t ex Däckonline inkl montering. Bilen hade inte gått så längt och frugan är ingen racer-förare så jag ville nog mäta själv först. Sen bytte dom medan jag betalade och sen åkte därifrån. När jag kom dit hade jag däckmärkningar i plast på alla hjulen men när jag kom hem var dessa som bortflugna och dom hade inte heller märkt däcken. Dan därpå mätte jag själv mönsterdjupet med ett riktigt skjutmått och då fick jag plötsligt mellan 6--7 mm på alla däck ! En bra bit ifrån de 3-4 mm som däckskojarna påstod att det var.
Så min bil fick besöka min vanliga lilla verkstad i grannskaået under dagtid och där var det ett helt annat och mycket mera personligt mottagande och jag var med under hela bytesprocessen - och blev erbjuden kaffe medan dom bytte. Allt till samma pris som skojarna på ICA Maxi.

#16
2017-11-17 17:44

Det som jag tycker är lite märkligt är att dessa köpmarknadsparkeringsdäcksbytare också erbjuder däckhotell för de hjul de avlägsnat.
Om man går på det, får man någonsin se sina hjul igen?
Även om det nu skulle vara ett seriöst däckbytarföretag så kan det ju gå i KK och då är hjulen borta!

#17
2017-11-17 17:55

Snålheten bedrar visheten son vanligt. Att folk aldrig lär sig. Men vill man inte skita ner sig så blir det så här. Take it or leave it.

#18
2017-11-17 18:16

En budbilsfirma har byggt ett nytt lager, sjukt stort, jag förstod inte riktigt vad dom skulle ha det till när jag var där och jobbade vid bygget. När jag var där här om dagen fick jag se varför, det var däck, däck och åter däck. Dom hämtar och förvarar däck åt bla parkeringsplatsdäckkrängarna.

#19
2017-11-17 18:19

Har använt Däckskiftarna, som står på större parkeringar typ ICA/Coop i vårt närområde, under ca 3-4 år. Har aldrig haft några problem, inga problem med kvitto eller problem med hjulmuttrar. De kollar alltid däckmönstret, seriöst, före skiftning. Är mönstret olagligt skiftar de inte däcken på bilen. Dåligt av SFVF att hänga ut alla.

#20
2017-11-17 18:46

Styggavargen. Att vi har oss själva att skylla sådana tongångar de tillhör djävulens advokat.
Vem har sett till att pockandet, frestelsen och rovet äger fritt utrymme?
Hur blev det så att medborgaren måste kryssa dagen lång i mellan grynnor o skär?
Hur blev det till detta att medborgaren är ständigt ansatt och bör själv agera preventivt?

#21
2017-11-17 18:52

Mattse. Men snälla vem bryr sig om ditt däckskifte är bra eller uselt gjort?
Man kan stjäla din bil och att du står där...

#22
2017-11-17 18:55

Kan säga , att den verkstad som jag anlitat alltid vill ha något extra. Nu kommer jag aldrig att anlita dem något mer.

#23
2017-11-17 19:28

Utvecklingen är den att seriösa aktörer står ställda under en otrolig press.
Här har vi en anledning till att jag nyttjar enbart märkesverkstad till allt och betalar vad det kostar.

#24
2017-11-17 19:34

Använde mig förra året av däckbytare på parkeringsplats vid affärscentra. Vid nästa däckbyte på annan firma fick man använda kraftiga verktyg för att lossa muttrarna som var oerhört hårt åtdragna. En hylsa sprack f.ö. Har också sett exempel på sönderdragna fälgar. Hjulbultar skall dras med moment!

#26
2017-11-17 19:34

Åker till min lokala Meca-verkstad, där används momentnyckel och mönsterdjupet kollas på båda uppsättningar däck. Han vill alltid att man ska komma åter 1 vecka senare för efterdragning och kontroll av lufttryck. Då jag bytte däck på gummiverkstad användes tryckluftsmaskin, ingen momentkontroll heller, så det är ingen garanti för rätt utfört jobb hos "proffsen".

#27
2017-11-17 22:28

Optimus - visst mätte dom mönsterdjupet men inte på ett ärligt sätt så orsaken var nog främst att försöka lura bilägaren att köpa nya, dyra vinterdäck på plats utan att det faktiska behovet fanns.
Sen har jag samma fundering som saabnisse alltså hur nån vågar överlämna sina hjul för förvaring hos en firma som bara är verksam på orten några få veckor om året.

#28
2017-11-18 00:28

Har alltid bytt själv, och det handlar mest om bekvämlighet och inte speciellt mycket om pengar. Byter jag själv så tar jag det när jag har tid/lust -dessutom så går det extremt mycket fortare än någon annan lösning. På den tid det tar att bara åka till en däckbytare har jag redan hunnit byta däcken. Sedan kan man räkna in besvärsfaktorn, dvs att besöka en verkstad = olika grader av besvär och tidspillan. Inte sällan på en tid jag själv inte valt.

Kvalitetsfaktorn finns också där, jag drar och efterkontrollerar -när det är dags att byta igen så går det utan problem, och inget är sönderdraget.

Ibland har jag kombinerat med annat, som att byta bromsar när hjulen ändå är loss. Vid varje tillfälle kikar jag dock om något annat är på gång, -lättare att se när hjulet är borta.

#29
2017-11-18 05:02

Jag byter alltid själv med domkraft och utomhus, men fördelarna är att det är gratis och att jag vet att skruvarna varsamt skruvas fast och lagom hårt. Dessutom kan jag rengöra på olika ställen om det skulle behövas. Många företag verkar satsa allt på att hjulbyte ska gå så fort som det bara går, utan att vara direkt noggranna.

Är det samma folk som anlitar tillfälliga däckbytare på en parkeringsplats som också tar hjälp av kringresande för att "asfaltera" garageuppfarten?

#32
2017-11-18 17:59

Tja, varför klaga?

Man får vad man betalar för...

Och svensken vill betala mindre och mindre för allt och alla tjänster och sedan beklaga sig för att allt sedan blir till det sämre, logiken i det...?

Och nu kommer nästa generation som är van med att allt finns gratis på nätet och sedan försöker praktisera det tankesättet i praktiken på reella produkter.

#34
2017-11-18 22:09

Prestigelös. Jag vände mig mot att det är de unga som lobbar för denna utveckling.
Jag kämpar med de gamla som levt i överbeskyddad sked i munnen tid med kollektiva innantill fraser som med papegojor.
Dem kör med året- runt-däck, anlitar asfaltsläggare aka takläggare och nu här däckbytare på ICA Maxis parkering via pensionärsrabatt 500kr på däck och 80 på skifte och kön den ringlade vad jag hört tre varv runt området.
Med rabatt 4 420kr 4st nya dubbdäck + skifte.
Vad fick ni för däck? Ehh..vet ej faktiskt men att vi fick rabatt!
Som att flöjta in boskap och att en annan hinner inte alltid med att korrigera till det bättre.
Det här kostade mitt senaste däckköp och att jag vet vad jag köper!
4x Hankook Zovac HP W401 1658015 86Q C 2 400,00 kr
4x Hankook Zovac HP W401 1658013 82Q 2 024,00 kr
8x Miljöavgift 160,00 kr
1x Fraktkostnad 472,00 kr
Totalbelopp 5 056,00 kr

Dem yngre är så mycket smartare när det gäller val o köp och är sällan till ett bekymmer men dem äldre får man ju helst binda fast i gungstolen.
Förr hade vi en ordnad marknad men idag när inge regler längre råder så är de äldre dom givna offren.

#36
2017-11-19 13:43

Gullabo däckfynd utanför Torsås brukar använda momentnyckel för att dra åt

#38
2017-11-19 19:44

Måste tillstå att, muttrar eller bultar inte är prioritering A vid bilköp.

#40
2017-11-21 08:05

Prestigelös, det spelar väl ingen roll vilket pris man betalar man måste ändå förutsätta att de skruvar fast hjulen ordentligt.
Finns väl ingen som säger "Oj jag tappade ena hjulet men det kvittar för det var ju billigt att skifta hjul"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.