Nästa artikel
Vändning för gruvorna tack vare batterier
Nyheter

Vändning för gruvorna tack vare batterier

Publicerad 12 juli 2018
Fler söker prospekteringstillstånd i Sverige och många är på jakt efter mineraler som används i batterier.
Förra året kom det in 227 undersökningsansökningar till beslutsorganet Bergsstaten, som hanterar ärenden rörande prospektering och utvinning av mineraler. Det är första gången sedan 2012 som det kommit in fler än 200 ansökningar på ett år. Även för prospekteringstillstånd, som låg kring 1000 innan 2013, ses en liten ökning till 616. 

- Det är ingen markant uppgång, men det indikerar en vändning, säger bergmästare Åsa Persson till Dagens Industri. Allt gick ned 2013. Innan dess var det nästan överhettat men idag befinner vi oss mer på en normalnivå. 

Bergsstaten noterar att intresset för mineraler som används till batterier och annan modern teknik som behövs för en utsläppsomställning har ökat. Det handlar om mineraler som litium, vanadin, kobolt och grafit men Persson påpekar att även de traditionella metallerna har stort intresse. 

- De kommer ju alltid att behövas. Elbilar innehåller till exempel fyra till åtta gånger så mycket koppar som traditionella bilar, berättar Åsa Persson för DI. 

Diskutera: Vad tror du om den nya trenden för svenska gruvor? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-07-12 10:47
bgl

Nästan all mineralprospektering i Sverige medför fynd av uran utöver primärt tänkta ämnen.
Det pågår en 'chickenrace'-liknande politisk process för att finna ett sätt att förhindra brytning av uran, att förbjuda prospektering är omöjligt.
Nästa steg som ingen politiker, inte ens miljöpartister, vill diskutera är hur ofrånkomligt utvunnen uran vid utvinning av andra ämnen ska hanteras. Detta problem har hittills förnekats av både näringen och politikerna. Vi har under lång tid och fortfarande i dag okontrollerat utflöde av uran till vattendrag från historisk bergsbrytning i Bergslagen, främst till Mälaren /Stockholmsområdets dricksvattentäkt/.
Enda gången problemet har uppmärksammats var för ca 18 år sedan när Löfbergs Lila förleddes av dåvarande kommunledning i Lindesberg att producera uranhaltigt mineralvatten i den nerlagda gruvan i Stråssa! Alla krafter samverkade efteråt för att lägga locket på, vilken väg uranet tar är en ickefråga som alla ända fram till nuvarande miljöminister Karolina Skog vägrar att kommentera!

#2 • Uppdaterat: 2018-07-12 11:11
Klarsynt

Batterier kommer att bli oerhört dyra i och med att de ingår i fler och fler saker. Elscootrar, drönare, elbilar, elcyklar, borrmaskiner, dammsugare, vinkelslipar. Ja, listan kan göras lång. Mycket lång.

Precis samma sak har hänt med halvledare där idag internminnen är sjukt dyra. Det eftersom efterfrågan har ökat något enormt, i och med att fler och fler produkter datoriseras.

Och denna inbalans mellan tillgång och efterfrågan kommer att påverka allt som innehåller batterier, elbilar inte minst då de innehåller enorma mängder blodsbatterier.

.

#3 • Uppdaterat: 2018-07-12 13:04
A.L

Det är väl underbart att vara miljövänlig!!!

Skall nog bestämt göra världen en tjänst och köpa mig en elbil nästa gång.;-)

MVH AL

#4 • Uppdaterat: 2018-07-12 13:41
StarClass

@bgl Bra synpunkt. Är det kanske så att politikerna tror att man bara kan bryta de enskilda atomer som mineralet i det material man vill utvinna består av.. Man kan ju allvarligt undra ^^) Riktigt där är vi ju inte än och dit kommer vi nog aldrig heller. Brytning av metaller och mineraler kommer ju alltid innebära att andra mineraler också "sambryts" till viss del. Bäst för alla parter är vel då att all typ av mineral tillvaratas i så hög omfattning som möjligt.

#5 • Uppdaterat: 2018-07-12 13:50
StarClass

Det här är bara början på alla miljölarm som kommer hagla in i framtiden just på grund av El-bilarnas tillkomst. Men å andra sidan kanske vi inte behöver djuphavsborrning för att finna olja så vi klarar oss. Det finns inga "miljövänliga" bilar och snart kommer miljöskatterna på de nya elbilarna. Förmodligen kommer de bli högre än på fossildrivna bilar. Gruvdrift påverkar ju oftast miljön mer märkbart är borrning efter olja, vilket också lär visa sig med tiden och höjda skatter tror jag.

#6 • Uppdaterat: 2018-07-12 15:03
Saabium

Helt säker på att nästa miljöskandal blir elbilar. Vad gör bilindustrin då?

#7 • Uppdaterat: 2018-07-12 16:27
GDS

@bgl
Intressant inlägg.
Kan tillägga åxå att vi har haft väldigt svårt att ta ordentligt betalt för brytning/exploatering i Svedala av utländska bolag. Verkar som man vill tömma nationella tillgångar på kronans mark allt för lättvindigt till gagn för globala intressen. Nästan all tillväxt har skett på bekostnad av åverkan på klotet.

#8 • Uppdaterat: 2018-07-12 18:02
1

Grummelsyn: Datorer är absolut inte dyra i dag.

#9 • Uppdaterat: 2018-07-12 22:44
K_Klabbe

Helt riktigt att gruvbrytning ofta orsakar svåra lokala problem. Men det är ju inte det som elbilar är skapade för att lösa. Det är ju utsläppen av fossil koldioxid som är problemet. Säger inte att det är bättre, men det är ju helt olika problem och svåra att ställa mot varandra.

#a • Uppdaterat: 2018-07-12 23:05
John2008

"Inga gruvor på min bakgård, men gärna på något annat ställe och helst utanför Sverige."

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.