Bild
Nästa artikel
Vändning för gruvorna tack vare batterier

Vändning för gruvorna tack vare batterier

Nyheter

Fler söker prospekteringstillstånd i Sverige och många är på jakt efter mineraler som används i batterier.

Förra året kom det in 227 undersökningsansökningar till beslutsorganet Bergsstaten, som hanterar ärenden rörande prospektering och utvinning av mineraler. Det är första gången sedan 2012 som det kommit in fler än 200 ansökningar på ett år. Även för prospekteringstillstånd, som låg kring 1000 innan 2013, ses en liten ökning till 616. 

- Det är ingen markant uppgång, men det indikerar en vändning, säger bergmästare Åsa Persson till Dagens Industri. Allt gick ned 2013. Innan dess var det nästan överhettat men idag befinner vi oss mer på en normalnivå. 

Bergsstaten noterar att intresset för mineraler som används till batterier och annan modern teknik som behövs för en utsläppsomställning har ökat. Det handlar om mineraler som litium, vanadin, kobolt och grafit men Persson påpekar att även de traditionella metallerna har stort intresse. 

- De kommer ju alltid att behövas. Elbilar innehåller till exempel fyra till åtta gånger så mycket koppar som traditionella bilar, berättar Åsa Persson för DI. 

Diskutera: Vad tror du om den nya trenden för svenska gruvor? 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-07-12 10:37

Japp. Så istället för att borra efter den onda oljan så kan vi gräva skitstora hål och skapa massiva ärr på planeten i form av gruv och dagbrott. Vi flyttar kriget om oljan till att även inkludera kriget om mineraltillgångarna.

#2
2018-07-12 10:47

Nästan all mineralprospektering i Sverige medför fynd av uran utöver primärt tänkta ämnen.
Det pågår en 'chickenrace'-liknande politisk process för att finna ett sätt att förhindra brytning av uran, att förbjuda prospektering är omöjligt.
Nästa steg som ingen politiker, inte ens miljöpartister, vill diskutera är hur ofrånkomligt utvunnen uran vid utvinning av andra ämnen ska hanteras. Detta problem har hittills förnekats av både näringen och politikerna. Vi har under lång tid och fortfarande i dag okontrollerat utflöde av uran till vattendrag från historisk bergsbrytning i Bergslagen, främst till Mälaren /Stockholmsområdets dricksvattentäkt/.
Enda gången problemet har uppmärksammats var för ca 18 år sedan när Löfbergs Lila förleddes av dåvarande kommunledning i Lindesberg att producera uranhaltigt mineralvatten i den nerlagda gruvan i Stråssa! Alla krafter samverkade efteråt för att lägga locket på, vilken väg uranet tar är en ickefråga som alla ända fram till nuvarande miljöminister Karolina Skog vägrar att kommentera!

#3
2018-07-12 11:11

Batterier kommer att bli oerhört dyra i och med att de ingår i fler och fler saker. Elscootrar, drönare, elbilar, elcyklar, borrmaskiner, dammsugare, vinkelslipar. Ja, listan kan göras lång. Mycket lång.

Precis samma sak har hänt med halvledare där idag internminnen är sjukt dyra. Det eftersom efterfrågan har ökat något enormt, i och med att fler och fler produkter datoriseras.

Och denna inbalans mellan tillgång och efterfrågan kommer att påverka allt som innehåller batterier, elbilar inte minst då de innehåller enorma mängder blodsbatterier.

.

#4
2018-07-12 13:04

Det är väl underbart att vara miljövänlig!!!

Skall nog bestämt göra världen en tjänst och köpa mig en elbil nästa gång.;-)

MVH AL

#5
2018-07-12 13:41

@bgl Bra synpunkt. Är det kanske så att politikerna tror att man bara kan bryta de enskilda atomer som mineralet i det material man vill utvinna består av.. Man kan ju allvarligt undra ^^) Riktigt där är vi ju inte än och dit kommer vi nog aldrig heller. Brytning av metaller och mineraler kommer ju alltid innebära att andra mineraler också "sambryts" till viss del. Bäst för alla parter är vel då att all typ av mineral tillvaratas i så hög omfattning som möjligt.

#6
2018-07-12 13:50

Det här är bara början på alla miljölarm som kommer hagla in i framtiden just på grund av El-bilarnas tillkomst. Men å andra sidan kanske vi inte behöver djuphavsborrning för att finna olja så vi klarar oss. Det finns inga "miljövänliga" bilar och snart kommer miljöskatterna på de nya elbilarna. Förmodligen kommer de bli högre än på fossildrivna bilar. Gruvdrift påverkar ju oftast miljön mer märkbart är borrning efter olja, vilket också lär visa sig med tiden och höjda skatter tror jag.

#7
2018-07-12 15:03

Helt säker på att nästa miljöskandal blir elbilar. Vad gör bilindustrin då?

#8
2018-07-12 16:27

@bgl
Intressant inlägg.
Kan tillägga åxå att vi har haft väldigt svårt att ta ordentligt betalt för brytning/exploatering i Svedala av utländska bolag. Verkar som man vill tömma nationella tillgångar på kronans mark allt för lättvindigt till gagn för globala intressen. Nästan all tillväxt har skett på bekostnad av åverkan på klotet.

#9
1
2018-07-12 18:02

Grummelsyn: Datorer är absolut inte dyra i dag.

#10
2018-07-12 22:44

Helt riktigt att gruvbrytning ofta orsakar svåra lokala problem. Men det är ju inte det som elbilar är skapade för att lösa. Det är ju utsläppen av fossil koldioxid som är problemet. Säger inte att det är bättre, men det är ju helt olika problem och svåra att ställa mot varandra.

#11
2018-07-12 23:05

"Inga gruvor på min bakgård, men gärna på något annat ställe och helst utanför Sverige."

#12
2018-07-13 05:39

@ K_Klabbe

Inte alls svåra att ställa emot varandra: Ingenting är miljövänligt förrän det är vänligt mot miljön. Svårare än så är det inte. Vi lever alla på samma planet och att tycka att det enda som är viktigt är utsläppen i Sverige är ju inte precis sunt mänskligt tänkande. Om miljön sedan finns i Sverige eller i Kongo (där bland annat barnen lider väldig ont) är egalt.

.

#13
2018-07-13 07:38

@Klarsynt
Exakt!

#14
2018-07-13 08:18

Umm jag tror du misstolkade helt vad jag skrev. Jag påpekade bara att det är helt olika problem, växthuseffekten och lokala föroreningar. Båda kan gå under "miljö", men har väldigt lite med varann att göra annars.

#15
2018-07-13 12:12

@ K_Klabbe.

Inte alls. Du skrev "Men det är ju inte det som elbilar är skapade för att lösa." och då inflikar jag, vänligast, att om elbilar löser ett "problem" men skapar ett annat så är det ju status quo. På så vis har ju dessa båda miljöeffekter allt med varandra att göra. Ty om man skapar ett miljöproblem, genom att åtgärda ett annat, så är det ju intimt sammaknippat. Eftersom vi lever på samma planet, du och barnen i Kongo. Och då kan vi ju lika gärna skippa elbilar.

.

#16
2018-07-13 12:18

Tyvärr @K-Klabbe, det är exakt samma problem vi talar om.
Det finns principiellt bara 3 sätt att hantera farligt avfall.
Återvinning, deponi eller utspädning.
Den bekväma och av den aningslöse människan över tid mest använda metoden är utspädning.
Vissa utspädningsbeteenden har vi i större eller mindre omfattning börjat hantera dock kommer hela tiden backlash, nu senast plast i världshaven.
Koldioxidutsläpp till atmosfären är inget annat än utspädning, utsläpp av avfall från gruvbrytning till vårt vatten är inget annat än utspädning.
Isabella Lövin formulerade problemet väl i tv-intervju för en tid sedan. Fritt citerat ur mitt minne: 'Det är inte uppmätta nivåer som är huvudproblemet utan ökande nivåer och därav följande oro hos människor'.
Reduktion eller närmast möjligt avbrytande av utsläpp är enda vägen!

#17
2018-07-13 18:44

Den som vet bättre får gärna rätta mig. Då det gäller att komma till brytning så är det i Sverige en mycket tröttsam process med tonvis av badwill till gruvbolaget, man kan detta då försök har gjorts och man vet hur lynnig som svensk politik är.

Inklusive del av lokalbefolkning så tar sig horder av aktivister till aktuell plats och river barrikaderna vilket är en svensk paradgren.
Diverse populister får prime time i media medan att dem förnuftiga rösterna som tänker arbete och ekonomi dränks.
Emma som tagit sig till ort ifrån 60 mil bort är minst sagt upprörd ser rätt bra ut på ett naivt sätt och hon vet minsann att här pågår diskriminering, exploatering, djurlivet mm allt det som låter rätt och ingen törs heller syna sanningshalten i vad hen snyftar om för så gör man bara inte. Dem aktivisterna står på rad med sina negativa mantran.

Sverige blir av med pengar och arbetstillfällen och orten fortsätter sitt lågfrekventa flämtade understött av lokala och ideella krafter som vägrar att kasta in handsken, till dem tillhör inte aktivisterna som fick all tid i media.

Driften sker ändå men att någon annanstans.

#18
2018-07-13 19:09

Tvärnit, eller så vill folk inte ha ett debakel liknande Blaikengruvan på sin bakgård där skurkaktiga gruvbolag skitar ner lite hur de vill och lämnar saneringsnotan till skattebetalarna..

https://www.sgu.se/samhallsplanering/fororenade-omraden/bidragsfinansier...

#19
2018-07-13 19:29

Vorwärts
Angående detta så får man helt enkelt då höja ribban vilket betyder att någon måste sätta igång och arbeta.
Som det är idag så kommer både ja o nej på lika lösa boliner, det är det lynniga, skyldig per see eller dömd i efterhand det är bara ord och ord kostar ingen stor möda och merparten i skuld kommer undan.
Hade vi ordentliga riktlinjer och uppföljning i upphandlingar så slapp vi en massa dumheter.

#20
2018-07-13 20:16

Tvärnit, grundproblemet ligger i att den borgerliga privatiseringshetsen har sänkt samtliga ribbor rejält, i dagsläget kan brottsliga och konkursmässiga utländska skurkbolag få prospekterings- och brytningstillstånd lite hur som helst. Den riktiga lösningen är givetvis att staten övertar samtliga strategiska naturresurser och kontrollerar utvinningen och nyttjandet av dessa, men i landet mellanmjölk saknas tyvärr den politiska viljan till detta.

#21
2018-07-13 20:26

Vorwärts. Du får ett rungande bifall av mig.

#22
2018-07-13 20:48

Att försöka politisera frågan är poänglöst, nuvarande minerallag utfärdades 1991-01-04 d.v.s. under en socialdemokratisk regering. Däremot har flera regeringar därefter sökt förenkla processen och personer på hög nivå motverkat omhändertagande av tidigare försummelser.

#23
2018-07-16 18:48

+ på Vorwärts #20.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.