Nästa artikel
Tyska märken kör ifrån Tesla i klimatgranskning
Nyheter

Tyska märken kör ifrån Tesla i klimatgranskning

Publicerad 2023-06-02 05:55 (uppdaterad 2023-06-02 09:56)
BMW, Volkswagen och Mercedes har mer förnybar el i tillverkningen och ställer hårdare krav på underleverantörerna än Tesla, visar en ny genomgång.

Även om en elbil inte ger några lokala koldioxidutsläpp när den körs, är utsläppen under tillverkningen ofta högre än för motsvarande förbränningsbil. Det kan ta några tusen mil att ”köra in” skillnaden.

Därför är det viktigt att utsläppen under tillverkningsfasen sänks. Organisationen ICCT har gjort en sammanställning av bilmärkena som kommit längst i den här frågan – och vilka som halkar efter.

Att använda förnybar energi när bilen och batteriet tillverkas är till exempel något som vissa i elbilsbranschen gör, men långt ifrån alla. Här ligger BMW, Volkswagen och Mercedes långt före konkurrenterna i ICCT:s granskning. Alla tre har hög andel förnybar el i anläggningarna och alla utom Mercedes kräver också att batteritillverkningen görs med förnybar el.

”BMW, Volkswagen och Mercedes ligger långt före konkurrenterna i granskningen”

BMW:s tillverkning har lägre koldioxidavtryck än Teslas, enligt ICCT:s granskning.

Geelykoncernen har en betydligt lägre andel, men hos Volvo Cars som ingår i Geely används bara förnybar el i de fabriker som ligger inom EU. Däremot finns inget krav på att samtliga batterileverantörer ska använda förnybar el – bara vissa.

Kinesiska biltillverkare släpar efter i den här granskningen, även om flera av dem investerat i solcellspaneler på sina fabriker. Det genererar dock bara en bråkdel av den energi som krävs, enligt ICCT.

Tesla har bara 30 procents förnybar elandel i tillverkningen enligt ICCT:s granskning. Den siffran är visserligen från 2020 års version av Teslas klimatrapport, men någon nyare siffra har enligt ICCT inte gått att hitta och på ICCT:s fråga har Tesla heller inte kunnat redovisa någon annan siffra.

Tesla ställer heller inget krav på att underleverantörer som bidrar med batterier ska tillverkas med förnybar el. Däremot uppger Tesla i sin årliga klimatrapport att företaget i allt större grad tillverkar batterierna på egen hand och med förnybar el som genererats vid fabrikerna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2023-06-04 18:06 Boxer skrev: För att göra en…
  • 2023-06-03 22:42 walle_x skrev: Undra om de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.