Nästa artikel
Tysk minister hotar med bilförbud på helger
Nyheter

Tysk minister hotar med bilförbud på helger

Publicerad 2024-04-18 09:33 (uppdaterad 2024-04-18 09:40)
Om inte klimatlagen ändras kan tyska bilister tvingas låta bilen stå på helgerna, enligt transportministern.

Ett förbud mot att köra bil på helgerna – det kan bli resultatet om Tyskland inte lyckas omförhandla den klimatlag som går ut på att sänka koldioxidutsläppen. Det hotar i alla fall den tyska transportministern Volker Wissing med, skriver Politico.

Senast i juli måste den styrande koalitionen få till en ändring i klimatlagen, annars kan det enligt ministern krävas ett bilförbud på helger för att klara utsläppskraven. Ändringen innebär att utsläppsminskningen ska kunna slås ut på alla sektor i stället för att ha individuella utsläppsmål för varje sektor.

”Det faktum att ändringen fortfarande inte trätt i kraft leder till betydande osäkerhet både juridiskt och faktiskt. Det gynnar varken klimatet eller regeringens rykte”, skriver han i ett brev till gruppledarna enligt tyska tidningen Bild.

Men att räkna utsläppen för alla sektorer samlat är ingen bra lösning, enligt kritikerna. Det riskerar att dölja utsläppen från transportsektorn – en sektor som upprepade gången missat utsläppsmålen.

– Volker Wissing har slösat bort två år på att blockera alla klimatskyddsåtgärder inom vägtrafiken. Nu drar han fram skräckscenarier för att han inte ska behöva göra något i framtiden heller, säger Clara Thompson, mobilitetsexpert på Greenpeace, till nyhetsbyrån DPA.

Volker Wissing har varit i hetluften förut. Han var starkt kritisk till förbudet mot förbränningsmotorer och vill ha fri fart på autobahn även i fortsättningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2024-04-19 08:40 Axel Kanske du är mer bluff…
  • 2024-04-18 20:42 Signaturen ”Apex” och Volker…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.