Nästa artikel
Transportministern vill se fortsatt fri fart på autobahn
Nyheter

Transportministern vill se fortsatt fri fart på autobahn

Publicerad 2023-01-25 10:45
Ännu finns det några sträckor med fri fart på tyska autobahn. Frågan att hastighetsbegränsa även dessa sträckor har dock funnits i flera års tid. Nu ger den tyska transportministern sin syn på saken. Fri fart bör råda även fortsättningsvis, anser han.

Energifrågan är i dag på allas läppar. Även, eller kanske särskilt, i Tyskland som är tungt beroende av gasleveranser från Ryssland. En bricka i hela den tyska energipolitiska debatten har varit att strama åt hastighetsgränserna på de tyska motorvägarna, i syfte att spara just energi.

Det tyska transportministern Volker Wissing oroas dock av att en sådan åtgärd kan leda till stora störningar på de redan hårt belastade motorvägarna. En hastighetssänkning, menar han, skulle slå mot framför allt den vägburna godstrafiken. Det skulle riskera stora störningar i trafikflödet.

Att införa en hastighetsgräns är en fråga som lyfts flera gånger tidigare. Att den nu lyfts igen beror till stor del på kriget i Ukraina. Tidigare har tyska Die Grünen, den tyska motsvarigheten till Miljöpartiet, lyft frågan utan framgång. När nu hastighetsfrågan ändå är på diskussionsbordet har Volker Wissing även gett sin syn på förslaget att hastighetsreglera de återstående fri fart-sträckorna av autobahn:

– Farten är medborgarnas personliga ansvar, så länge andra inte är hotade. Staten bör hålla igen här, därför behövs inga hastighetsbegränsningar på dessa sträckor, säger han till Bild am Sonntag.

Han menar också att dagens höga bränslepriser och elbilarnas batterikapacitet gör att bilisterna tvingas att hålla nere hastigheten, oberoende av om det råder fri fart eller ej på sträckorna.

– De höga energipriserna gör redan att många kör långsammare. Förare med elbilar kör heller inte lika fort, eftersom de vill spara på bilens räckvidd, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2023-01-26 06:05 Gaston skrev: Mr Snoid skrev…
  • 2023-01-26 03:04 Gaston skrev: Mr Snoid skrev…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.