Nästa artikel
Fri fart kan tas bort på Autobahn
Nyheter

Fri fart kan tas bort på Autobahn

Publicerad 22 januari 2019 (uppdaterad 22 januari 2019)
Sträckor med obegränsad hastighet på de tyska motorvägarna kan försvinna för att klara miljökrav.
Autobahn är kanske mest känt för att det på vissa sträckor inte finns någon hastighetsbegränsning. Men för att minska utsläppen från transportsektorn och kunna leva upp till EU:s klimatmål kan de styrande i landet behöva införa en hastighetsbegränsning på max 130 kilometer i timmen på motorvägarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Förslaget presenteras i en rapport som Reuters tagit del av och i den står också att det kan behövas en skattehöjning på bränsle från och med 2023 för att få ner utsläppen av växthusgaser. 

Diskutera: Vad skulle du tycka om att fri fart försvann från Autobahn?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-01-22 08:38
Leif Kavander

Tänkte när jag läste att fri fart skall försvinna på autobahn för att leva upp till EU:s klimatmål. Gäller det även luftrummet?

#2 • Uppdaterat: 2019-01-22 09:49
Kanske

Enda sättet att klara klimatmål och minska utsläppen är att befolkningen minskas. En 10% minskning av befolkningen har oerhört positivt påverkan. Sveriges befolkningsökning med cirka 2 miljoner på 30 år har tyvärr mycket negativ inverkan. Prognosen pekar rakt uppåt. Alla med elementära kunskaper i matematik och logistik förstår det orimliga i en sådan kraftig ökning. Infrastruktur (tåg, tunnelbanor, bussar, vägar osv) måste byggas ut. Bostadsområdena måste bli fler och större. Skolor och sjukhus samt all annan samhällsservice måste även det öka kraftigt. Det som blir lidande är djur och natur därefter människan.

Så det spelar egentligen ingen roll om Tyskland har fri fart på en bråkdel av sina vägar eller ej.

#3 • Uppdaterat: 2019-01-22 09:52
Kanske

Leif Larsson, självklart skall farten minskas i luftrummet. Halvera den direkt! Då löser vi även andra problem med växthusgaserna, nämligen överbefolkningen. Varje plan som faller ner blir något positivt. Speciellt om de faller ner över tätbebyggda områden.

#4 • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

Jag har I flera år väntat på att någon ska uppmärksamma detta, fri fart är inte direkt förenligt med miljötänkande... Men att införa denna begränsning är nog lika kontroversiellt som att diskutera förbud mot alkohol eller att förbjuda all tobaksförsäljning. Det kommer inte bli lätt att ändra på.

#5 • Uppdaterat: 2019-01-22 11:07
Styggavargen

Mücken seihen und Kamele verschlucken...

#6 • Uppdaterat: 2019-01-22 11:13
K_Klabbe

Att minska befolkningen i världen tror jag är nödvändigt för att klara miljön. Men den diskussionen har ju lyst med sin frånvaro. Troligen för att det är svårt att få till. Kinas ettbarnspolitik någon..

Men till artikeln. Egentligen är det konstigt att den fria farten överlevt så här länge ändå. Nästan alla logiska skäl talar ju emot fri fart.

#7 • Uppdaterat: 2019-01-22 11:29
Raphael

Begränsning av fri fart har diskuterats i Tyskland under iaf de senaste 20-30 åren och Die Grünen har varit ivrig förespråkare för en fartbegränsning, men den mäktiga tyska bilindustrin strävar emot.

#8 • Uppdaterat: 2021-11-15 09:42
Gäst (ej verifierad)

@K_klabbe, Kinas ett barns politik är reviderad, de får nu skaffa fler barn, politikerna insåg att de snart skulle sitta med en hel nation med äldre människor som majoritet...

#9 • Uppdaterat: 2019-01-22 13:14
N-iklas

Även om Sveriges befolkning ökat med 2 miljoner så är ju det ingen ökning globalt sett, då dessa 2 miljoner flyttat in utifrån, folkvandring, inte ökning i faktiska tal.

Och visst kan man flyga i halva hastigheten, ca 400-450 km/t, men då skulle det gå så långsamt att ingen har lust att flyga mer och då löser sig ju problemet av sig självt.

#a • Uppdaterat: 2019-01-22 13:14
Kanske

Notarius, nej jag tycker inte att du eller jag för den delen skall dö i förtid. Inte att någon annan skall dö heller. Vad jag tror är enda vägen är tvångssterilisering av alla som fått ett barn. Är du man och befruktat en kvinna som fött barn skall du steriliseras. Är du kvinna och fött ett barn skall du steriliseras. Varje generation halveras därmed. Det skall gälla alla på hela planeten. Utan undantag.

.gif. DU får gärna försvinna, inte bara från denna sida.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.