Nästa artikel
Turkiska märket satsar på elbilar – visar ny modell
Nyheter

Turkiska märket satsar på elbilar – visar ny modell

Publicerad 12 januari 2022 (uppdaterad 16 mars 2023)
Det turkiska elbilsmärket Togg visar upp en ny sedanmodell och ska börja sälja en eldriven suv inom ett år.

De stora biltillverkarna får numera inte bara konkurrens av mindre och relativt nystartade uppstickare som Nio, Xpeng och Zeekr. I vissa fall står även hela nationer bakom nya bilprojekt, bland annat i Polen.

Ett annat exempel är Turkiet som tidigare skulle bygga en eldriven version av Saab 9-3, men som nu istället satsar på elbilsföretaget Togg som bland annat ägs av flera turkiska företag.

Senaste budet är att Togg ska börja leverera en eldriven suv i det så kallade C-segmentet – där bland andra Toyota RAV4 och Volkswagen Tiguan ingår – med 50 mils räckvidd under nästa år.

Modellen kommer i två versioner: en anpassad för länder i väst och en för länder i öst. Därefter följer en mindre suv, en skåpbil, en sedanmodell och en halvkombi.

Sedanmodellen är designad av Pininfarina och visades upp på teknikmässan CES nyligen – ett exempel på hur företaget beskriver sig som ett ”globalt teknikmärke”.

På sikt kan märket även börja sälja bilar i resten av Europa. Målsättningen är hög: Togg vill bygga en miljon bilar årligen, ta fram en egen batterifabrik och ha fem modeller i utbudet senast 2030.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 12 januari 2022 L. Mäkinen skrev: Jag har…
  • 12 januari 2022 Jag har gärna en stolpe…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.