Bild
Nästa artikel

Tullen stoppar Saabs leveranser

STOPP I TROLLHÄTTAN:

Saabs fabrik i Trollhättan står still. Obetalda tullavgifter gör att Tullverket stoppar Saabs leveranser - vilket lamslår fabriken.

- Det rör sig om avsevärda summor, säger Hans Ohlsson, vid Tullverket, till Göteborgs-Posten.

Produktionen vid Saabs fabrik i Trollhättan ligger nere och de anställda har skickats hem. Det rapporterar Göteborgs-Posten om på onsdagseftermiddagen.  Anledningen till det totala stoppet är att Tullverket stoppat samtliga leveranser till, och i från, Saab tills obetalda tullavgifter är betalda.

- Det här betyder att Saab vare sig kan få in delar eller transportera ut bilar, så länge de inte betalar, säger Hans Ohlsson som är tillförordnad chef för kompetenscentret företag inom Tullverket.

Hans Ohlsson vill enligt Göteborgs-Posten inte säga hur mycket pengar det handlar om.

- Det jag kan säga är att det rör sig om avsevärda summor, säger Hans Ohlsson.

Men en sak står klar; Saabs tillverkning kan inte fortsätta så länge skulderna inte är betalade.

- Det betyder att de inte kan producera bilar. De kan inte ta delar eller material från sina tullager. Allt gods som kommer från tredje land, alltså utanför EU, berörs av stoppet, säger Hans Ohlsson.

Saab bekräftar

Vid Saab bekräftar man att fabriken i Trollhättan står still - men företaget har förhoppningar om att produktionen ska vara igång igen på torsdag.

- Vi siktar på att komma igång igen 05.54, säger Saabs produktionsdirektör Gunnar Brunius till GP.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Erling
2009-02-25 17:58

Varför är det viktigare att volvo får pengar?
Tycker "Moddan" att det är bättre att en massa pengar går till arbetslösa? blir det billigare i längden?
Dom kan ju få andra jobb säger nån kanske.
Men andra jobb skulle ju kunna besättas av dom som redan är arbetslösa tänker jag.
Men jag har ju bara grundskola så jag tänker väl fel antar jag!?
Förrästen undrar vad Hon har för utbildning?

#1
Simon
2009-02-25 18:02

Erling det är väl ganska så självklart, Volvo har en framtid...!

#1
Saabnisse
2009-02-25 19:19

Jo det är klart Volvo har en framtid, det ansåg man redan 1927, då sänkte man Enoch Thulin (själv hade han ju tyvärr blivit "sänkt" flera år tidigare), det räckte med en bilfabrik i Sverige!
Det beror som vanligt på hur man lyckats med sin lobbyverksamhet.
Men jag tror inte man ger sig på Saab!

#1
Saabnisse
2009-02-25 19:48

Volvo ägs ju av Ford och Maud kör ju Ford!
Kan det sägas tydligare?

#1
Roland
2009-02-25 20:05

Bästa GM!
Ni har tydligen bestämt er för att som ansvarig ägare till denna lilla pyttefabrik, att totalt missköta korten och inte sköta er exit på ett sätt som anstår världens största billtillverkare. Ni har bestäm tydligen att låta Sverige, staten de anställda och andra intressenter få ta hela notan. Bara ni slipper. Måtte GM få sota för detta tillgrepp. Ni nostalgiker: nu har ni chansen till ett klipp. Priserna på blocket är mycket låga

#1
FRANK
2009-02-26 01:40

Är det nu bara konkurs som återstår för SAAB? Om de inte kan betala tullavgiften för sina delar så kan de troligtvis inom kort inte betala löner och sociala avgifter till sina anställda. Vad gör GM då? De garanterade betalning till SAAB.s underleverantörer bara för några dagar sedan!

#1
Inger E(norah4you)
2009-02-26 06:09

som jag flera gånger skrivit på min blogg norah4you.wordpress.com så förstår GM inte någonting eller också vill de inte visa att de förstår. Vilket det än är, så är skillnaden stor mellan GM och Ford. Ford har lämnat garantier i form av mark, Volvo PV äger stora arealer, till svenska regeringen för att svenska regeringen skall garantera 90% av lån hos Europeiska investeringsbanken OCH Ford har dessutom gjort klart att de kommer att vara kvar samt stå garant för Volvos kostnader FRAM TILL en köpare tar över. GM har bara försökt lassa över alla kostnader på svenska skattebetalare. Nu senast tullavgifterna som GM i TV4 tyckte att eftersom Tullverket var ett statligt bolag, så borde svenska staten garantera GM-s förlåt Saabs kredit hos Tullverket....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.