Personerna och bilen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Lars Lundqvist.

Nästa artikel
Tuffare regler för cruising och studentflak
Nyheter

Tuffare regler för cruising och studentflak

Publicerad 1 december 2022 (uppdaterad 6 december 2022)

Personerna och bilen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Lars Lundqvist.

Att hoppa runt på ett studentflak eller delta i bilcruising får bara ske i direkt anslutning till ett särskilt evenemang. Nu skärper Transportstyrelsen reglerna för passagerarna.

Transportstyrelsen skärper nu kraven för hur persontransport får ske i samband med bilkorteger (exempelvis cruising eller studentflak). Anledningen är att reglerna hittills upplevts som oklara.

– Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Nicklas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Det kommer även fortsättningsvis vara tillåtet att köra personbilar med fler passagerare än säten, under förutsättning att det endast sker på kortare sträckor, i samband med anordnade arrangemang och att hastigheten aldrig överstiger 20 km/tim.

– Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för, förtydligar Niclas Nilsson.

Gäller även studentflak

De skärpta reglerna berör också studentflak och liknande. Även här skärps villkoren för att tydliggöra vad som är okej.

Nytt är att det endast är tillåtet med flakåkning i direkt samband med arrangemanget. Dit räknas skolavslutningar, karnevaler och liknande. Flakåkning får dock inte förekomma på väg till eller från ett sådant arrangemang.

– Man behöver vara tydlig med att detta är undantag från vanliga reglerna, understryker Niclas Nilsson. Vissa givna ramar och förutsättningar måste finnas för att undantaget ska medges. Det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar på ett sätt som inte är motiverat.

Den som bryter mot de skärpta reglerna riskerar böter enligt trafikförordningen som säger att en bil inte får ha fler passagerare än den är registrerad för. Här råder föraransvar.

De skärpta reglerna börjar att gälla den 1 januari 2023.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.