Bild
Nästa artikel
Nyheter

Inget förlängt däckbyte i år – hård kritik mot Transportstyrelsens besked

Publicerad 2021-02-24 10:05 (uppdaterad 2021-02-24 10:10)
Det blir ingen förlängning av perioden för när det är tillåtet att köra på dubbdäck för att förenkla för däckverkstäderna.

Varje vår och höst blir det anstormning hos landets däckverkstäder när bilisterna ska byta däck. Det är en utmaning för verkstäderna vilket år som helst, men särskilt under coronapandemin när många anställda varit sjuka och risken för smittspridning är hög.

Det har funnits planer på att förlänga perioden för när dubbdäck får användas för att minska trycket på däckverkstäderna. Men nu meddelar Transportstyrelsen att någon sådan förlängning inte blir av i år.

Anledningen är att erfarenheterna och kunskaperna kring smittspridning är på en bättre nivå i dag än våren 2020, hävdar Transportstyrelsen. Dessutom har vaccinationerna påbörjats för riskgrupper.

”Utifrån ovanstående så bedömer vi att det är praktiskt möjligt för medborgare och företag att använda däckbytartjänster inom den tidsgräns som i dag finns reglerad”, uppger Transportstyrelsen.

Det har fått Bo Ericsson på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) att reagera. Enligt honom är det en övermäktig uppgift för branschen att klara av däcksäsongen även i normala tider, och utmaningen blir större när alla bilar ska saneras före och efter hjulskiftet.

– Det här är makalöst. Här har vi en hel verkstadsbransch där personalen delvis är permitterade, personalen eller familjen är sjuk i covid-19, bilägare är sjuka, vi har begränsningar i antal personer som får vara i kundmottagningen eller på verkstaden och en tredje våg befaras vara på ingång, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också: Däckverkstäder hinner inte med: ”Fullständigt orimligt”

Så säger lagen om vinterdäck

Fram till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck – om det råder vinterväglag.

Dubbdäck får användas fram till 15 april, men befaras vinterväglag får de köras längre än så. Polisen avgör om vinterväglag råder.

Det är tillåtet att använda odubbade vinterdäck, eller så kallade friktionsdäck året om – men det rekommenderas inte.

Källa: Polisen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.