Nästa artikel
Transportstyrelsen: Ingen förvirring över O och 0 på registreringsskylten
Nyheter

Transportstyrelsen: Ingen förvirring över O och 0 på registreringsskylten

Publicerad 26 november 2019 (uppdaterad 26 november 2019)
Trots att bilars registreringsskyltar numera blandar både siffror och bokstäver anser inte Transportstyrelsen att det är risk att förväxla siffran 0 och bokstaven O.
Det var vid årsskiftet 2018/2019 som vi först fick se den nya typen av registreringsskyltar i trafiken. Eftersom de traditionella kombinationerna med tre bokstäver och tre siffror höll på att ta slut infördes möjligheten att sista tecknet kunde vara antingen en bokstav eller en siffra. 

Transportstyrelsen berättar att de fått flera frågor om det inte finns risk att man sammanblandar bokstaven O med siffran 0, eftersom de ser så lika ut. 
– På dagens registreringsskyltar skiljer sig O och 0 i utförande men att de ser likadana ut på äldre registreringsskyltar. Vi har dessutom valt att inte använda bokstaven O på den sjätte positionen i registreringsnumret just för att minimera risken för förväxling, säger Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsen.
 

Bokstaven O och siffran 0.

Typsnittet som används på skyltarna är unikt och finns inte någon annanstans. Det började användas 2014 och gör en enligt Transportstyrelsen distinkt skillnad mellan O och 0. Innan 2014 användes ett annat utseende på tecknen och här är risken för sammanblandning högre. Enligt Transportstyrelsen finns ett enkelt sätt att avgöra om det är det gamla eller nya typsnittet man tittar på.

– Om skylten har ett mellanrum där det tidigare satt ett kontrollmärke har skylten det gamla typsnittet. Då är alltid tecknet till vänster om mellanrummet bokstaven O och till höger om mellanrummet siffran 0. Skyltar utan plats för kontrollmärket är från 2014 och på de skyltarna skiljer sig bokstaven O och siffran 0 från varann, säger Christofer Kärrdahl.

Diskutera: Tycker du att det är svårt att särskilja bokstav från siffra på de nya regskyltarna?

Andra tecken som kan skapa osäkerhet: Bokstaven B och siffran 8.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.