Nästa artikel
Trots stora insamlingen – Uniti försätts i konkurs
Nyheter

Trots stora insamlingen – Uniti försätts i konkurs

Publicerad 15 mars 2022 (uppdaterad 15 mars 2022)
Svenska uppstickaren Uniti som ville utveckla en eldriven stadsbil är försatt i konkurs. ”Vi har inte lyckats få in tillräckligt mycket kapital för att nå våra mål”, säger företagets vd.

Att utveckla och bygga en eldriven stadsbil visade sig vara svårt för den svenska uppstickaren Uniti. Företaget har flera gånger samlat in miljonbelopp från investerare, men tidigare i år uppgav Unitichefen Lewis Horne i en intervju med Vi Bilägare att han inte visste om han skulle använda pengarna.

– Vi fick ihop pengarna, men det har hänt en del sedan dess. Jag vill inte riskera pengarna som folk bidrog med. Det är lite av en berg-och-dal-bana, sa han.

Nu har företaget som grundades 2015 ansökt om konkurs, skriver Carup. Konkursbeslutet publicerades på tisdagen och företagets hemsida går inte längre att nå.

– Vi försökte på olika sätt att ändra inriktning och hitta alternativa intäktskällor och samarbeten. Men tyvärr har vi inte lyckats få in tillräckligt mycket kapital för att nå våra mål, säger Lewis Horne till Vi Bilägare.

”Investerare drog sig ur”

När utvecklingen av Uniti One drog ut på tiden valde företaget att försöka lansera Uniti Zero, en kinesisk elbilsmodell som skulle anpassas med bland annat annorlunda utseende och Unitis mjukvara.

– Vi jobbade på en affär med en kinesisk investerare och behövde få in pengar och köpa tid för att få till affären. Vi fick in finansiering under en övergångsperiod men precis när investerarna började skicka pengar drog sig företaget ur. Nu har tiden gått ut.

Enligt Lewis Horne har företaget inte längre råd med den personal som krävs för att gå vidare. ”Därför behöver vi ansöka om konkurs”, uppger företaget i en kommentar till investerarna som Vi Bilägare tagit del av.

Finns det någon chans för investerarna att få tillbaka sina pengar?

– Det är i händerna på konkursförvaltaren.

Är detta slutet, eller kommer du försöka hålla liv i bolaget på andra sätt?

– Självklart skulle jag vilja försöka hitta ett sätt att hålla det vid liv och lyckas. Men jag har verkligen försökt på många sätt.

Just nu försöker konkursförvaltaren få en bild över tillgångar och skulder i Uniti och hur de ska avvecklas på bästa sätt.

– En prognos kring eventuell utdelning i konkursen kommer kunna ges lite längre fram, säger Martin Gynnerstedt på Trägårdh Advokatbyrå.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 15 mars 2022 Det hade nog gått att få det…
  • 15 mars 2022 Här hade de bara en skiss,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.