Nästa artikel
Uniti kämpar för överlevnad: "Konkursen är nära"
Nyheter

Uniti kämpar för överlevnad: "Konkursen är nära"

Publicerad 6 december 2021 (uppdaterad 6 december 2021)
Svenska elbilsföretaget ber återigen folk att öppna plånböckerna.

I april 2020 kom nyheten att svenskgrundade Uniti ansökte om rekonstruktion. Sedan dess har det varit tyst från företaget med ambition att utveckla en tvåsitsig stadsbil på el.


Nu tar vd:n Lewis Horne bladet från munnen när han i ett inlägg på jobbnätverksplattformen LinkedIn berättar om företagets nuvarande situation.
"Vi har mindre än en vecka på oss att samla in 500 000 euro, annars måste vi ansöka om konkurs", skriver han.


Lewis Horne berättar vidare att man efter rekonstruktionen flyttat ut från lokaler och sagt upp personal. En kinesisk investerare har hittats, men den ekonomiska hjälpen som skulle komma därifrån i slutet av november i år har försenats. I väntan på betalningen vädjar alltså Uniti återigen om allmänhetens hjälp.

 

Foto: Uniti

Redan 2016 tog företaget hjälp av så kallad crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering för att förverkliga sitt elbilsprojekt. De lyckades då samla in 500 000 euro. De expanerade efter ett tag till Storbritannien där de placerade sin fordonsutvecklingsavdelning med huvudkontoret kvar i Skåne.


2019 presenterades Uniti One med 12 eller 24 kilowattimmars batteri som skulle ge upp till 30 mils räckvidd för en tilltänkt prislapp på mellan 224 000 och 259 000 kronor.

Men när coronapandemin kom året därpå blev det svårt att få bilkomponenterna som behövdes från Kina för att starta produktionen.   
"Att övergå från skraltig startup med ambitiösa prototyper till att bli ett riktigt bilföretag visade sig vara superutmanande, särskilt när pandemin började utvecklas", skriver Lewis Horne.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 7 december 2021 Dacia Spring var den 4:e…
  • 7 december 2021 I en artikel på ViB från 14…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.