Nästa artikel
Pris på svenska Uniti One
Nyheter

Pris på svenska Uniti One

Publicerad 14 oktober 2019 (uppdaterad 14 oktober 2019)
Den gräsrotsfinansierade elbilen går nu att köpa med leverans i mitten av nästa år.
Unitis första skapelse har döpts till "One". Det är en 3,2 meter lång och 1,7 meter bred stadsbil som drivs uteslutande av el.

Det finns plats för upp till tre åkande, föraren sitter centrerad ensam i framsätet och passagerarna bakom. I bagaget ryms 155 liter. Baksätet kan fällas och då blir det plats för 760 liter.
 
Inbyggt i infotainmentsystemet är Googles gränssnitt Android Automotive.  

Köpare kan välja på två batteristorlekar: Antingen ett 12 kWh batteri som ger 15 mils räckvidd, eller ett 24 kWh batteri som ska kunna ge 30m mil. Bilen kan snabbladdas i upp till 50 kW och på tio minuter får man enligt Uniti 10 mil. 

Krockkudde, låsningsfria bromsar och elektronisk stabilitetskontroll ingår. Förarassistanssystem med antikollisionsvarning är tillval. 

 
Uniti har valt bort återförsäljare, istället sker all kommunikation via deras hemsida. Bilens mjukvara uppdateras på distans vid behov. När det gäller service så har Uniti löst det med ett nätverk av mobila tekniker över hela Europa. 

Nybilsgarantin är 3 år eller 10.000 mil och 5 års batterigaranti. Bilen har också 12 års rostskyddsgaranti och en 2-årig dygnet-runt-vägassistans ingår i köpet. 
 
Grundpriset är 224.000 kronor innan statliga miljöbonusen på 60.000 kronor. Då får man det mindre batteriet på 12 kilowattimmar med 15 mils räckvidd. Versionen med större batteri på 24 kilowattimmar och 30 mils räckvidd kostar 259.000 kronor innan miljöbonus. 
 
Första leveranserna till Sverige och Storbritannien är planerade till mitten av 2020. 

Uniti började sin resa som ett projekt vid Lunds Universitet och sökte ekonomiskt stöd från allmänheten via så kallad gräsrotsfinansiering eller crowdfunding. Företaget expanerade efter ett tag till Storbritannien där de har sin fordonsutvecklingsavdelning. Huvudkontoret finns kvar i Skåne. 

Diskutera: Tror du att Uniti One kommer att bli en framgång?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.