Nästa artikel
Svenska uppstickaren Uniti ansöker om rekonstruktion
Nyheter

Svenska uppstickaren Uniti ansöker om rekonstruktion

Publicerad 8 april 2020
Tvärnit för elbilen – men kan undvika konkurs.

Det är inte så länge sedan den svenska uppstickaren Uniti gjorde klart att företaget tagit in 17 miljoner kronor med hjälp av gräsrotsfinansiering, eller så kallad crowdfunding.

Planen var att börja sälja en smidig stadselbil, Uniti One, och sedan bygga den i en svensk fabrik. 

Men så blev det inte. Under hösten varnade företagets revisor för allvarliga ekonomiska problem och tom kassa, och lanseringen av elbilen är försenad – inte minst på grund av problem med underleverantörer som inte kan få fram komponenter i tid i coronakrisen.

Nu har företaget tvingats ansöka om rekonstruktion, skriver Breakit. Det är ett sätt för företaget att minska skulderna och leta nytt kapital för att undvika konkurs.

– Rekonstruktion används när företaget behöver ”nollställas” som vi behöver i dessa tider. Det ger oss stöd med löner för teamet i några månader, minimerar några av våra gamla utstående krav och hjälper oss lägga upp en plan för att komma ikapp, säger Lewis Horne, vd för Uniti, i ett Youtubeklipp.

Just nu ligger fokus på att öka intäkterna. Uniti har fått in många förhandsbokningar för elbilen, men de är inte bindande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-04-08 10:03
Frazze

Var det någon som förskottsbetalade bilen när den lanserades förra året? Vad händer med dem?
Dags för Uniti att visa upp något mer än datorgenererade bilder, prototyper skulle varit klara förra året. Hur långt har de egentligen kommit?

#3 • 2020-04-08 12:43
Tjalle

Glad amatör eller con-man?

#4 • Uppdaterat: 2023-01-17 18:29
Gäst (ej verifierad)

plattan i mattan är det som gäller, Tesla har nära döden upplevelsen hela tiden inget konstigt, ta fram ett gäng nya modeller och en som slår cybertruck på allt

#5 • 2020-04-08 15:36
Frazze

Plattan i mattan är inte så lätt när man inte har någon bil. Har bara varit luft från Uniti så långt, de behöver visa upp något annat än datorgenererade bilder.

#6 • Uppdaterat: 2023-01-17 18:29
Gäst (ej verifierad)

Scanias underleverantörer är involverade och Uniti bilen visades på Mediamarkt i flera månader, långt ifrån bara bilder

#7 • 2020-04-08 18:11
saabnisse

Riche, det är en väldig skillnad mellan Tesla och Uniti.
Tesla hade en väldigt stabil ekonomisk grund från början, det räcker inte med några miljoner för att dra igång en biltillverkning, om nu det här ska räknas som bil.

#8 • 2020-04-08 18:43
Jarl Karlsson

Vem vill ha en sån bil?? Typiskt kick-starter projekt av några nyutexaminerade ingenjörer som vill bygga hype på sociala medier.

#9 • 2020-04-08 20:58
Frazze

Riche, bilen som visades på Mediamarkt var en tvåsitsigkonceptbil i MC-bilsklass. Knappt körbar, ett snyggt skal. Alla spår från Uniti är nu borta hos Mediamarkt.
Nu ska de bygga en tresitsig bil, helt annorlunda konstruktion. Mycket snack om samarbeten som försvunnit eftersom.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.