Bild
Nästa artikel
Nyheter

Trots kritiken: Volvo går ”all in” med ny pekskärm

Publicerad 2021-07-01 09:18 (uppdaterad 2021-07-01 09:19)
Volvo avslöjar flera nyheter om infotainmentsystemet och mjukvaran i de kommande elbilsmodellerna. Tekniken ska bli snabb och säker att använda i bilen, hävdar Volvo.

Volvo presenterade flera elbilsnyheter på ett digitalt event under onsdagen, bland annat konceptbilen Recharge och planer på nya elbilsmodeller som klarar 100 mil på en laddning.

Men det bjöds även på andra nyheter. Volvo ska till exempel samordna all mjukvara i bilen under eget paraply, Volvo Cars OS, och infotainmentsystemen ska även i fortsättningen utvecklas med teknik från Googles operativsystem Android. Men Volvo Cars OS kan även ”prata” med annan mjukvara i bilen som QNX- eller Linuxbaserade system.

Volvo ska samordna all mjukvara i bilen under eget paraply

Volvo och Polestar har redan i dag infotainmentsystem med Googleteknik. I kommande modeller bygger både pekskärm, digitala instrument och head up-display på samma teknik.

”Inga viktiga funktioner eller information har lagts långt ner i menyer, där det krävs många klick för att nå dem, utan dessa är lätta att nå”, uppger Volvo.

Den data som bilen samlar ihop från exempelvis sensorer och molntjänster kan delas med Volvo om föraren vill.

Läs också: Volvos nya system väcker frågor om integriteten

Bilägarna ska kunna öppna och starta bilen med mobiltelefonen.

Ska vara enkelt

Den här typen av avancerade mediasystem har fått kritik från olika håll för att leda till ouppmärksamma förare och högre olycksrisk i trafiken. Volvo hävdar att det nya systemet fokuserar på ”säkerhet, lugn och enkelhet”.

– Vi är övertygade om att detta kommer göra att vi kan skapa ännu bättre Volvobilar och sätta en ny branschstandard, säger utvecklingschefen Henrik Green.

Bilägarna ska kunna låsa upp bilen med hjälp av mobiltelefonen och bilens mjukvara kan uppdateras trådlöst över nätet. Allt sköts av tre centraldatorer som var och en koncentrerar sig på olika uppgifter, som artificiell intelligens eller infotainmentsystem. Mjukvaran ska utvecklas internt av Volvo, inte av externa företag.

– Genom att utveckla mjukvara internt gör vi även att utvecklingen går snabbare, så att din Volvo kan få tillgång till uppgraderingar mycket fortare än vad som är möjligt i dag, säger Henrik Green.

Läs också: Volvos nya konceptbil hintar om eldrivna XC90-efterträdaren

Volvos nya elbilsmodeller får ett uppdaterat infotainmentsystem med modernare teknik än i dag.

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2021-07-02 16:38 Gunnar Lindberg skrev: En…
  • 2021-07-02 07:47 En elbil är en enkel…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.