Nästa artikel
Trots elbilslöftena – GM storsatsar på ny V8-motor
Nyheter

Trots elbilslöftena – GM storsatsar på ny V8-motor

Publicerad 2023-01-24 07:17
Produktionsanläggningarna för den nya bränsleslukaren får tio gånger så mycket pengar som de som tillverkar elbilskomponenter.

General Motors kommer att lägga motsvarande 8,8 miljarder kronor på att utveckla och producera en sjätte generation av den så kallade Small Block-motorn, som företaget använt sedan 1950-talet.

Pengarna kommer att fördelas på fyra olika produktionsanläggningar i USA, skriver företaget. GM uppger också att de investerar en betydligt mindre summa, 660 miljoner kronor, i två anläggningar som ska producera elbilskomponenter. 

– Idag tillkännager vi betydande investeringar för att stärka vårt branschledande sortiment av fullstora pickuper och stadsjeepar, säger Gerald Johnson, GM:s biträdande chef för global tillverkning och hållbarhet.

GM är ett av många företag som har satt en deadline för när de ska sluta med förbränningsmotorer och helt övergå till att bygga och sälja elbilar. GM har satt datumet till 2035, vilket innebär att förbränningsmotorerna kommer leva vidare i åtminstone ett decennium till

Den nuvarande, femte generationen av GM:s Small Block-motor debuterade i sportbilen Corvette år 2014. Motorn kombinerar uråldrig stötstångsteknik med moderna finesser som direktinsprutning och cylinderavstängning för att spara bränsle och används i allt från sportbilar till stora suv-modeller och pickuper.

– I dag tillkännager vi betydande investeringar för att stärka vårt branschledande sortiment av fullstora pickuper och stadsjeepar genom att förbereda fyra amerikanska anläggningar för att bygga GM:s sjätte generation Small Block V-8-motor”, säger Gerald Johnson, GM:s executive vice president för Global Manufacturing och Hållbarhet, i en kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2023-01-29 10:09 Jag tror nog att man i…
  • 2023-01-28 23:54 Apex skrev: Finns inte en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.