Bild
Nästa artikel
Nyheter

New York följer Kalifornien – förbjuder nya fossilbilar

Publicerad 2021-09-15 16:52 (uppdaterad 2021-09-15 17:05)
År 2035 ska bara nollutsläppsbilar säljas i delstaten.

New Yorks guvernör Kathy Hochul har undertecknat en lag som dikterar att andelen nollutsläppsbilar i delstaten ska öka, med målet att stoppa försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna bilar år 2035. För tunga fordon sätts målet till 2045, ”om möjligt”. Det skriver Reuters.

Med det följer New York Kaliforniens exempel. Där skrevs en liknande lag under förra året.

Representanter för New York City, delstatens största stad, skriver att minst 400 000 av stadens två miljoner bilägare måste byta till elbil till år 2030 om staden ska nå sina klimatmål. De lovar också att sätta upp tio tusen laddstolpar längs stadens gator tills dess. 

På nationell nivå finns inga hårda krav för utfasning av fossilbilar i USA. I somras presenterade president Joe Biden tillsammans med representanter för GM, Ford och Stellantis en gemensam målsättning om att hälften av alla nya bilar som säljs i landet år 2030 ska vara laddbara.

Den målsättningen är däremot inte bindande, vilket gör att USA i praktiken går på en betydligt mjukare linje än både Europa och Kina. 

EU-kommissionen, unionens lagstiftande organ, la i somras fram ett förslag om att helt förbjuda försäljningen av nya fossilbilar år 2035. I Kina måste hälften alla nya bilar som säljs från och med 2035 vara laddbara eller vätgasdrivna, och den resterande hälften ska vara elhybrider.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.