Nästa artikel
Klart: Kalifornien ska förbjuda nya bensinbilar om 15 år
Nyheter

Klart: Kalifornien ska förbjuda nya bensinbilar om 15 år

Publicerad 28 september 2020
Biltillverkarna och president Trump kritiserar det nya beskedet.

Allt fler länder och regioner har infört någon form av ”deadline” för när den sista nya bilen med förbränningsmotor ska säljas. Den här gången är det Kaliforniens tur.

USA:s viktigaste bilmarknad, som står för elva procent av landets bilförsäljning, ska förbjuda försäljning av nya bilar med förbränningsmotor 2035. Det meddelade guvernören Gavin Newsom i förra veckan.

– Vi sätter ny kurs, sa han medan han skrev under lagen på motorhuven till en eldriven Ford Mustang Mach-E.

Beslutet går tvärt emot president Trumps inställning kring fossila bränslen och Vita Huset hävdar att beskedet kommer leda till färre jobb och dyrare bilar.

– President Trump kommer inte tolerera detta, säger talespersonen Judd Deere till nyhetsbyrån Reuters.

En stor branschorganisation där bland andra General Motors, Toyota och Volkswagen ingår skriver i ett uttalande att ”förbud inte bygger någon framgångsrik marknad” och att elbilar fortfarande bara står för tio procent av nybilsförsäljningen i Kalifornien, den högsta siffran i USA.

Läs också: Nytt utsläppstest: Stora skillnader mellan bensin- och dieselbilar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-09-28 12:07
1

Trump gillar, liksom övriga jordens extremhöger, av någon anledning olja och är resistenta mot klimatfakta och struntar i miljöpåverkan. Trump tänker bara på sina egna jobb och oljetillgångar som kan ge pengar, biltillverkarna vill fortsätta tjäna pengar utan jobbiga investeringar, dock svårbegripligt varför svenska extremhögern vill fortsätta vara beroende av arabisk olja. Miljön kan dessvärre inte vänta vilket de flesta inser, men då de skeptiska aktörerna sitter på stora kapital som de vill ska växa blir denna resa inte lätt, men ny teknik kan ju även ses som tillväxtbransch där det finns pengar att hämta.

#2 • 2020-09-28 14:19
Styggavargen

1, Så är det.. stora företag, regeringar och personer med makt och pengar vill styra utvecklingen för egen vinning. Det har gått så långt i världen att personer med mycket pengar kan styra banker, och få dessa att tänja på sina regler och gränser eftersom de har något att vinna på det. Redan i detta nu sitter världen i FB, Google och andra stora företags grepp, de styr våra liv. Undrar hur många onödiga "mat bilder" det lagras på alla tjänster världen över tex? Nu om någonsin är det dags att vara kritisk, om som ni säkert förstår så undviker jag tex Google och andra social tjänster så långt det bara är möjligt. Jag vill ha kontroll över min egen data och integritet. jag vill inte vara någon produkt de kan sälja. Så det är dags för "clamshell"..

#3 • 2020-09-28 14:36
Lasse L-on

Detta är förvisso utanför ämnet. Skulle Trump få för sig att han vunnit valet och slutar räknar poströster genom sina tillsatta domare kan det bli inbördeskrig eller att flera stater bryter sig ur Förenta staterna för bli egna länder.
Jag hade gärna sett att EU sett till att vi I Europa haft vårt eget FB och Google mm så att vi kunnat ha kontroll på vad dessa företag använder de mängder data som de samlar och kör genom sina algoritmer.
Som flitig användare av Google verkar det som Google vet vad jag tänker ibland och det är skrämmande.

#4 • 2020-09-28 15:20
Johan Winbladh

Bra jobbat Kalifornien. Luftföroreningar dödar. Angående Trump, det är irrelevant då han inte kommer att vara president 2035. Femton år är tillräcklig tid att ställa om. Dock kommer bilar med förbränningsmotorer finnas kvar betydligt längre.

#5 • 2020-09-28 17:52
Carl Trefalt

I Sverige är det Miljöpartiet som driver på med konstig politik.

#6 • 2020-09-28 20:41
1

I Sverige är det SD som driver på med konstig politik, precis samma som Trump.

#7 • 2020-09-28 21:41
Hundter

Rösta på MP, så stannar Sverige!!

#8 • 2020-09-29 08:24
Ulf-GBG

Hade det inte varit trevligare om MP, snarare än en pandemi, kunde påverka politiska partier och företag till konstiga beslut. T.ex. Preem?

#9 • 2020-09-29 08:52
ToRy

Det här är ett vettigt beslut tycker jag, med bra struktur. Det ligger en bit fram i tiden så tillverkare har tid att anpassa sig. Kom ihåg att för 15 år sedan fanns knappt elbilar. Tesla Roadster möjligen? Och det är tydligt vad som gäller.

Det är helt annorlunda i Sverige, där spelreglerna nu ändras varje år på ett sätt som är närmast oförutsägbart. Varken tillverkare, företagskunder eller privarköpare har en chans att anpassa sig och planera långsiktigt. Riktigt dålig politik.

#a • 2020-09-29 12:31
Svenne60

MP och miljörörelsen är resistenta mot klimatfakta och struntar i miljöpåverkan. T.ex. vindkraft ger en enorm förstörelse av natur och ökar utsläppen jämfört med vatten-, och kärnkraft. Och har utsett koldioxiden som det enda som påverkar klimatet, med för ändamålet konstruerade datormodeller som bästa stöd, modeller som inte kan förutse ändringar i den globala temperaturen varken framåt eller bakåt

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.