Nästa artikel
Tredubbelt tryck på snabbladdarna i sommar
Nyheter

Tredubbelt tryck på snabbladdarna i sommar

Publicerad 2024-06-25 07:20 (uppdaterad 2024-06-25 14:11)
Under sommaren väljer många elbilister att ladda längs vägen i stället för hemma. Här är dagarna och vägarna som blir mest intensiva.

Antalet elbilar på svenska vägar ökar snabbt, men det gör också antalet snabbladdare. Trots det kommer trycket på dem bitvis vara högt under sommaren, enligt en prognos som laddföretaget Elton gjort.

– När vi ser på utvecklingen från förra sommaren tror vi att det kommer bli något enklare att färdas på svenska vägar med elbil i år. Vi räknar nu på ungefär 45 bilar per laddstation. Det betyder att Sverige har mycket god täckning, säger Eltons vd Jørgen Elton Nilsen.

Under sommarmånaderna blir trycket på snabbladdarna tre gånger högre än under resten av året och en betydligt större del av laddningen sker längs vägen i stället för hemma.

– Baserat på erfarenheter från förra året ser vi att trycket på laddstationerna ökar efter midsommar, innan det når en topp i mitten av juli, säger Jørgen Elton Nilsen.

Den sista helgen i juni beräknas enligt prognosen bli den stora utfartshelgen och sedan ökar trycket ytterligare fram till mitten av juli. Mest laddas det på lördagar och söndagar så den som kan förlägga resan till en vardag kan spara tid. Vecka 28, 29 och 30 – alltså den 8–28 juli – blir särskilt trafikerad, och då finns risk för laddkö.

Mest trafikerad beräknas E6 mellan Malmö och norska gränsen bli. Även E18 västerut från Stockholm har högt laddtryck.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 2024-06-26 21:24 Ja, utan hemmaladdning är en…
  • 2024-06-26 17:18 mati skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.