Nästa artikel
Nya siffror: Så klarar elbilen upprepad snabbladdning
Nyheter

Nya siffror: Så klarar elbilen upprepad snabbladdning

Publicerad 30 augusti 2023
Batteriet i Teslabilar som snabbladdas ofta verkar inte slitas snabbare än i bilar som snabbladdas sällan, visar nya siffror.

Det finns en vanlig uppfattning i elbilsvärlden om att batteriet slits betydligt snabbare om bilägaren snabbladdar sin bil ofta.

Men enligt siffror från företaget Recurrent, som samlat in data från 12 500 amerikanska Teslabilar, är det inte säkert att snabbladdning sliter så mycket på elbilsbatteriet som många tror – i alla fall inte i Teslas bilar.

Recurrent har jämfört den så kallade batteridegraderingen för bilar där snabbladdningen står för 90 procent av laddtillfällena med bilar som snabbladdat vid högst tio procent av tillfällena.

Det finns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan bilarna, enligt Recurrents siffror. Det går alltså inte att säga att bilar som snabbladdas ofta får betydligt kortare räckvidd efter några år.

Undersökningen har jämfört Tesla Model 3 och Model Y, men det är inte säkert att resultatet blivit detsamma med andra elbilar. Recurrent tittar just nu närmare på att ta fram liknande siffror för andra elbilar.

Recurrent rekommenderar ändå elbilsägare att inte snabbladda i extremt varmt eller kallt väder utan att värma upp eller kyla ned batteriet i förväg om det är möjligt, och inte heller att snabbladda från extremt låg batterinivå.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 3 september 2023 Det blir väl så när någon…
  • 3 september 2023 "Nya siffror: Så klarar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.