Nästa artikel
Nya siffror: Så många har fått elbilsbatteriet utbytt
Nyheter

Nya siffror: Så många har fått elbilsbatteriet utbytt

Publicerad 29 mars 2023
Få elbilsägare har fått batteriet utbytt och samtidigt behövt stå för notan själva, enligt nya siffror.

Batteriet är den enskilt dyraste delen av en elbil, och många är oroliga för att batteriet ska tappa för mycket kapacitet eller gå sönder.

Enligt en ny undersökning från amerikanska Recurrent Auto är det dock ovanligt. Företaget har frågat 15 000 elbilsägare i en undersökning, som visar att 1,5 procent har fått sitt batteri utbytt borträknat garantiärenden och återkallelser. Det motsvarar i det här fallet 225 bilägare.

Betydligt fler som svarade på undersökningen har fått batteriet utbytt som en del av en återkallelse, och det beror inte minst på stora utbyteskampanjer som gjorts för Hyundai Kona och Chevrolet Bolt.

Vid sidan av de elbilar som fått batteriet utbytt på grund av garanti eller återkallelse finns Nissan Leaf och Tesla Model S. Det är inte så konstigt eftersom dessa elbilar har funnits på marknaden längst i undersökningen.

Totalt ingår 13 elbilsmodeller i studien, som också beräknar hur mycket kapacitet batteriet tappat över tid. Den så kallade degraderingen är som störst när bilen är relativt ny – sedan avtar den.

– Det är upplyftande att den här studien utmanar idén om att elbilar är tickande bomber när det gäller underhållskostnader, säger Scott Case, vd för Recurrent Auto.

En viktig begränsning i undersökningen är att den inte innehåller särskilt mycket data om vad som händer med ett elbilsbatteri när bilen körts mer än 16 000 mil, eftersom elbilarna i studien ännu inte är så gamla.

Recurrent har också en lista över hur mycket batteriet kostar om det behöver bytas ut, men siffrorna är inte insamlade på något enhetligt sätt eller vid samma tillfälle.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 30 augusti 2023 Ja att batteriet trivs bäst…
  • 30 augusti 2023 Problemet ligger i både…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.