Nästa artikel
Toyotachefen i blåsväder efter kritik mot fossilförbud
Nyheter

Toyotachefen i blåsväder efter kritik mot fossilförbud

Publicerad 11 maj 2021
Akio Toyoda är inte övertygad om att försäljningsstopp för förbränningsbilar är någon bra idé. Nu möts han av hård kritik.

Chefen för Toyotakoncernen, som nyligen blivit utsedd till årets bilperson, kritiseras hårt av flera investerare efter ett uttalande han gjort, skriver Reuters.

Precis som flera andra länder har Japan planer på att förbjuda försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer. Men Akio Toyoda, som också är chef för de japanska biltillverkarnas branschorganisation, ifrågasätter planerna.

– Politik som förbjuder bensin- och dieselbilar skulle begränsa valmöjligheterna när det gäller teknologi och även innebära att Japan skulle förlorar sina styrkor, har Akio Toyoda sagt.

”Förstår inte vad som står på spel”

En av investerarna som nu kritiserar Toyota säger att koncernchefen ”inte verkar förstå vad som står på spel”.

Toyota riskerar att halka efter konkurrenterna på elbilsmarknaden och dessutom normalisera beslutet att undvika stora förändringar för att klara klimatmålen bland andra företag, enligt investerarna.

Detta är inte första gången Toyotachefen uttalar sig kontroversiellt. Akio Toyoda har tidigare sagt att elbilar är ”överhajpade” och att fler elbilar innebär högre koldioxidutsläpp – ett uttalande som inte har stöd i forskning.

Toyota har nyligen visat upp märkets kommande elbil bZ4X, den första batterieldrivna bilen som ska säljas i Europa. Men modellen visas upp samtidigt som vissa andra konkurrenter lanserar andra eller tredje generationen elbilar, och försäljningen av Toyotas vätgasdrivna bilar har heller inte tagit någon ordentlig fart i Europa.

Läs också: Toyotas nya elbil – som hämtar rattidén från Tesla

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.